Volledig scherm
Frank Smit en Ans van der Velde voeren campagne in Eersel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nog even regionaal flyeren en haagjes planten om de gunst van de kiezer

EINDHOVEN/EERSEL - Terwijl de kopstukken van de Nederlandse politiek elkaar deze laatste campagne-dagen vliegen proberen af te vangen door van media-optreden naar media-optreden te rennen, wordt er door regionale kandidaten ook druk campagne gevoerd. Vaak in de marges van de kieslijsten en dus tegen beter weten inwant zo'n Kamerzetel is dan ver weg. Maar je weet het maar nooit.  Bovendien: als een zendeling je principes verspreiden onder het volk is nooit verspilde moeite.

Neem nou Petra Downs-Hovestadt uit Helmond. Voorheen was ze actief voor D66 in Helmond, nu staat ze op nummer vijf bij de Piratenpartij en doet deze laatste campagne-zondag voor de Bijenkorf in Eindhoven haar best de kiezer te verleiden. Ze moet daar overigens wel de strijd voor aan met GroenLinks en D66, want die hebben dezelfde plek uitgekozen om nog wat last minute zendingswerk te verrichten. 

Als je de peilingen gelooft - maar wie doet dat eigenlijk nog? - gaat Downs-Hovestadt de kamer niet halen. Maar daar denkt de Helmondse anders over. ,,Alles kan", zegt ze. ,,Want ik ben de tweede vrouw op de lijst en de kandidaten voor me zijn allemaal dataspecialisten terwijl mijn specialiteit duurzaamheid is.  Misschien gaan voorkeursstemmen wel de doorslag geven." Maar ook als ze het niet haalt, heeft ze deze zondag nuttig doorgebracht, want ze gelooft in de partij. ,,Wij zijn bijvoorbeeld de enige partij waar de lijst echt een afspiegeling is van de samenleving", zegt ze. ,,Dus niet alleen maar hoogopgeleiden of mensen van een bepaald geloof."

Quote

Misschien gaan voor­keurs­stem­men wel de doorslag geven.

Petra Downs-Hovestadt uit Helmond

Twee van haar regionale collega's van Lokaal in de Kamer steken een dag eerder de handen uit de mouwen in Eersel. Ze helpen daar bij het opknappen van een sportveldje. Of het ze veel stemmen oplevert, is maar de vraag want tijdens het planten van een beukenhaagje wordt amper over politiek gesproken. ,,Maar zo leer ik hier wel mensen kennen", zegt de rap van de tongriem gesneden Ans van der Velde, 21 op de lijst. Ze is namelijk anderhalf jaar geleden pas vanuit Amsterdam in Eersel komen wonen. In Amsterdam was ze ook politiek actief en daar heeft ze nuttige campagnetactieken opgedaan. Flyers onder ruitenwissers stoppen bijvoorbeeld. ,,Want mensen willen ze niet op straat gooien. Ze nemen ze dus mee en ik hoop dat ze ze thuis dan ook gaan bekijken."

Haar Bergeijkse partijgenoot Frank Smit- raadslid in Bergeijk, voorheen voor de VVD, nu als eenpitter - staat negende op de lijst van de Lokalen. Ook hij maakt zich geen illusies over een zetel. ,,Ik voer campagne uit de dienstbare gedachte aan het idee", zegt hij. En dat idee is dat veel zaken het beste lokaal geregeld kunnen worden en dat lokale partijen in gemeenteraden en Provinciale Staten onderling samen moeten werken om sterker te staan.

Bovendien, zo stellen Smit en Van der Velde, over anderhalf jaar zijn er vast gewoon weer Tweede Kamerverkiezingen gezien de huidige stand van het land. Deze verkiezingen beschouwen ze dan ook vooral als een generale repetitie.

Volledig scherm
Frank Smit en Ans van der Velde. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kempen