Volledig scherm
© Thinkstock

Nog geen dwangsom voor uitbater hotel 't Hint in Eersel

EERSEL - De uitbater van hotel 't Hint in Eersel hoeft voorlopig geen dwangsom van 100.000 euro te betalen voor illegale bijbouw aan het hotel, zo oordeelt de voorzieningenrechter. De gemeente Eersel legde Hans Lamers van hotel 't Hint de fikse dwangsom op, omdat deze weigerde de aanbouw af te breken.

Later dit najaar dient de zaak nog bij de hoogste rechter, de Raad van State.

Dwangsommen
De voorzieningenrechter oordeelde dat de opgelegde dwangsom moet worden opgeschort omdat Lamers nog een kans moet krijgen de aanbouw te legaliseren: door een omgevingsvergunning aan te vragen voor het illegale bouwsel hoopt Lamers dit mogelijk te maken. Bovendien kon volgens de rechter onvoldoende worden bewezen dat omwonenden overlast ervaren van de aanbouw.

Al in 2014 sommeerde de gemeente Lamers om de aanbouw te verwijderen. Hij weigerde, omdat de aanbouw er volgens hem al stond toen hij het gebouw ging huren van eigenaar Bavaria. Het kwam hem op een dwangsom van 50.000 euro te staan, die wel betaald is. Lamers zegt het gebouw enkel een opknapbeurt gegeven te hebben. Toen de aanbouw er in 2015 nog stond kreeg de uitbater een tweede dwangsom van 100.000 euro aan zijn broek.

Eerder
Lamers beroept zich op het huurcontract dat hij sloot met eigenaar Bavaria, waarin volgens hem staat dat hij niks mag afbreken. Geen argument, volgens de bestuursrechter in Den Bosch die de zaak eerder behandelde, en de gemeente Eersel in het gelijk stelde.

Bavaria spreekt het argument van Lamers ook tegen, want de bierbrouwer wil juist dat Lamers de aanbouw verwijdert. Lamers legde zich niet neer bij de uitspraak van de Bossche rechtbank en ging in hoger beroep.