Volledig scherm
Boerenmert in Hapert. © Bert Jansen

Nostalgie op Boerenmert Hapert

HAPERT - Als zondagmiddag om kwart voor een gelegenheidspastoor Herwin Jansen de 38e Hapertse Boerenmert met een flinke zwaai van zijn wijwaterkwast opent, is het al aardig druk in het centrum van het dorp.

Locoburgemeester Wim van der Linden staat naast hem. Hij twijfelt over zijn rol. Weliswaar draagt hij de gemeentelijke ambtsketting, maar wel op het jacquet van de Haopertse Gaopert. Daarmee wordt ook hij onderdeel van de nostalgische sfeer in de omgeving van de Alexanderhof en de Markt. Die wordt even later doorgetrokken als de deelnemers aan de Boerenmert in een historische stoet verder het dorp in trekken.

Volledig scherm
Boerenmert Hapert © Bert Jansen

Stroomtrekker

Een van de hoogtepunten is de stoomtrekker 'Johanna' van Jan de Jong uit Veldhoven. "Ik heb hem helemaal zelf gerestaureerd. Hij is nu een half jaar klaar", vertelt hij. Hulp vond de Jong bij de medeleden van de vereniging 'Smid Renders'. Ze leggen zich toe op het behoud en gebruik van oude machines: "Die techniek van vroeger boeit me enorm. Geweldig hoe ze deze kracht konden ontwikkelen zonder elektriciteit. Alles is met de hand gemaakt. Er is niks standaard."

Klederdracht

Als waarschuwing trekt de machinist kort aan het koord van de stoomfluit. Het schoolklasje, dat in de optocht net voor hem loopt, komt wat te dicht bij: "Pas op jongens. Alles is heet", waarschuwt hij. Dat schoolklasje in klederdracht uit het begin van de vorige eeuw wordt geleid door Gonnie Tijssen. Ze zijn een traditionele deelnemer in de stoet: "Al is het wel steeds zoeken naar voldoende kinderen om deel te nemen", moet de juf toegeven

Volledig scherm
Boerenmert Hapert © Bert Jansen

Boerenleven

De trekpaarden van 't Brabants Span zijn nieuw in Hapert. Een tiental 'Belze Knollen', loopt mee. Al mag je dat niet meer zeggen, vindt Jan van Schijndel, een van de leden: "Sinds ze in het stamboek staan en een paspoort hebben, heten ze Nederlands Trekpaard." De indruk die ze maken is er niet minder om. Behalve aan het verzorgen van de paarden, werken de dertig leden er ook hard aan, om zo historisch verantwoord mogelijk voor den dag te komen: "Iedereen heeft zijn eigen gerei en getuig", vertelt van Schijndel. "Het zijn allemaal hobbyisten, maar we hebben allemaal liefde voor het boerenleven. Door het bezoeken van evenementen als dit, proberen we het trekpaard te promoten."

Volledig scherm
Boerenmert Hapert © Bert Jansen

Dorpsleven

Ander vee in de stoet komt van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten. Ze hebben hun plekje bij de kiosk even in de steek gelaten. Ze vormen een bonte groep en een markant onderdeel van de optocht. Draaiorgel de Poolster blijft wel op haar plek en strooit haar klanken over de Kerkstraat. Alles bij elkaar ontstaat een aangename, op nostalgisch dorpsleven gebaseerde sfeer in het centrum van Hapert. Geholpen door het mooie weer trok dat concept weer veel bezoekers naar de Boerenmert.