Volledig scherm
Woensdag werd de laatste hand gelegd aan het nieuwe Wintelrese schoolplein. © Ad Adriaans

Onhandige paaltjes en schors geruild voor sjieke Cruijffspullen in Wintelre

WINTELRE - Met een emmer gele verf en een kleine verfrol legden twee medewerkers van het Bredase bedrijf Topcourts woensdag de laatste hand aan het nieuwe schoolplein in Wintelre. 

De school dankt dit aan de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 die vorig schooljaar deelnamen aan de wedstrijd ‘Spring voor Doekoe’ van supermarktketen Coop en de Johan Cruijff Foundation. De scholen kregen een springtouw waarmee geoefend kon worden. In een twee minuten durend filmpje voerden de kinderen allerlei springvormen. Toen een tijdje later Ronnie Tholen van de plaatselijke Coop een cheque van acht mille kwam overhandigen, kende de vreugde geen grenzen. De kinderen waren de huidige speelplaats namelijk helemaal beu. De vele paaltjes en bakken met schors vormden een sta-in-de-weg als ze wilden rennen en tikkertje spelen.

Hulp

Directeur Jane van der Heijden is in haar nopjes met de nieuwe speelplaats. Maar vooral met de wijze waarop deze tot stand kwam. "Tijdens de hemelvaartsvakantie is de speelplaats helemaal verwijderd. We hebben daarbij hulp gehad van ouders en buurtbewoners. Ook de kinderen uit de bovenbouw hebben mee gesjouwd. Vrijwilliger Arie Franken heeft alles gecoördineerd. Verder is er veel lokaal gesponsord."

Om de afwatering te verbeteren is de hele speelplaats opnieuw betegeld. Er is een nieuwe zandbak geplaatst en de duikelrekken zijn verplaatst. Het laatste karwei was het aanbrengen van platen van Schoolplein14. Het doel hiervan is om leerlingen te stimuleren met elkaar te spelen en te sporten. Aan de muur hangt een bord met daarop de 14 regels van Johan Cruijff, gedragsregels waaraan iedereen zich moet houden en elkaar op kan aanspreken.

Demonstratie

Sinds donderdag is de speelplaats helemaal klaar. Er hoort een boek bij met alle spellen die erop gespeeld kunnen worden. "De kinderen kunnen vanaf nu gaan oefenen. Op 19 september geven ze demonstraties."

De officiële opening dan vindt plaats om 14.45 uur, met een afgevaardigde van de Foundation.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Kempen