Volledig scherm
Er kon onder andere geknuffeld worden met biggetjes

Pasgeboren biggetjes knuffelen bij zorgboerderij De Vennekuus in Wintelre

WINTELRE – “Henri, ze rollen er al uit”, roept stagiaire Ilona van den Eynden naar Henri van de Ven van zorgboerderij De Vennekuus. Bezoekers van de open dag van de zorgboerderij zagen zondagmiddag regelmatig een biggetje ter wereld komen in de kraamkamer.

Sinds 2008 stellen Henri en Mariska van de Ven hun woning en dieren ter beschikking aan kinderen van vier tot en met veertien jaar met een verstandelijke beperking en/of autisme. Tijdens de jaarlijkse open dag kan iedereen een blik werpen achter de deuren van de varkensstal.

Gestoken in witte overall en voorzien van hoesjes over haar schoenen krijgt Tooske Veraa (9) uit Westerhoven een pasgeboren biggetje in de armen van Van de Ven. “Lekker zacht”, zegt ze terwijl ze het roze beestje voorzichtig vasthoudt. Elke vijf weken zien op het bedrijf zo’n negenhonderd biggetjes het levenslicht. “Een indrukwekkend aantal”, vindt Bram Smits uit Veldhoven.

Bezoekers konden zich onder meer vermaken met pony rijden, hertjes voeren, en een cupcake versieren. Tijdens de cattle drive konden ze zich als een koe door een paardrijder de wei laten uitdrijven. De zorgboerderij zit met vier cliënten per dagdeel doorgaans vol. “We leveren de zorg binnen de gezinssituatie, samen met Henri en onze vier kinderen. Daarmee onderscheiden we ons”, aldus Mariska van de Ven.

Volledig scherm
Western taferelen bij zorgboerderij de Vennekuus in Wintelre
Volledig scherm
Ook konden er hertjes geaaid worden

Kempen