Volledig scherm
Sociaal-cultureel centrum de Muzenval in Eersel. © FotoMeulenhof

Privatisering Muzenval van de baan

EERSEL-Voor de meerderheid van de Eerselse fracties is het klip en klaar: een marktverkenning laat zien dat privatiseren van de Muzenval geen optie is. Tot frustratie van D66 en VVD bekrachtigde de raad haar eerdere besluit om het financieel noodlijdende sociaal-culturele centrum jaarlijks extra subsidie te geven.

Dat ‘de huiskamer van Eersel’ de afgelopen jaren met financiële tekorten kampte laat volgens Pvda-GroenLinks, CDA en de lokale partijen (Eersel Anders, Kernbeleid) alleen maar zien dat de Muzenval in die periode structureel te weinig subsidie kreeg, als onderdeel van bezuinigingen.

Subsidie

Die bezuiniging wordt nu teruggedraaid. De Muzenval krijgt de komende jaren 30.000 euro extra subsidie per jaar, bovenop de reguliere jaarlijkse subsidie van 55.000 euro. Ook kan het bestuur rekenen op een eenmalige bijdrage van 40.000 euro om verouderde apparatuur te vervangen. Als tegenprestatie moet het bestuur van de Muzenval werken aan een hogere bezetting van de zalen.

Wat D66 en VVD betreft gooien raad en college hiermee hun kop in het zand. De twee partijen hebben er weinig vertrouwen in dat het centrum met de financiële injectie in de toekomst de ‘eigen broek kan ophouden’, zoals Dennis Hoffland (VVD)het verwoordde. ,,Een stap vooruit kan de Muzenval zo niet zetten. Het blijft dweilen met de kraan open,”waarschuwde Regina Nieboer (D66).

Marktverkenning

Door de subsidie te verlenen gooit de raad tevens de optie van privatisering van boord. De uitkomsten van een marktverkenning door het Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant (Bizob) lieten zien dat er bij marktpartijen weinig animo was om de exploitatie van het centrum over te nemen. Voor PvdA-GroenLinks, CDA en de lokale partijen was er daarnaast onvoldoende garantie dat de sociaal-culturele functie van de Muzenval-een heilig huisje voor deze fracties- behouden kon blijven onder een commerciële uitbater.

Het kon D66 en VVD niet overtuigen. De twee partijen verweten wethouder Ria van der Hamsvoord dat zij de marktconsultatie niet goed had uitgevoerd. Die zou te weinig ruimte bieden voor andere scenario’s dan van het gemeenschapshuis met bijbehorende paracommerciële horeca. De wethouder bracht daar tegenin dat (markt)partijen evenmin open stonden voor andere vormen van exploitatie, zo bleek uit de verkenning.

Een voorstel van D66 om de subsidiekraan in 2019 dicht te draaien en verder onderzoek te doen naar andere toekomstscenario’s voor de Muzenval vond uiteindelijk geen gehoor bij de andere partijen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement