Volledig scherm
JW Roy © Ad Adriaans

Proostfeest Vessem heeft leuke bezoekers

VESSEM - Muziek, bier en eten. Het vierde Proostfeest in de brouwerijtuin van Beerze trok zaterdag zo’n zeshonderd bezoekers.

Terwijl de duisternis langzaam bezit neemt van de brouwerijtuin, beginnen JW Roy & The Royal Family met hun optreden. Het publiek van jong tot oud geniet onder sfeervolle verlichting van de eerste klanken van de band. Vlak naast het podium schommelt een meisje aan een touw dat aan een tak van een enorme boom is vastgemaakt. De sfeer is gemoedelijk, bijna familiair. ,,Jullie zijn wel leuk hoor”, zegt JW Roy zaterdagavond tussen een van zijn nummers door tegen het publiek. Het lukt de voormalige inwoner van Knegsel tijdens zijn optreden om een aantal bezoekers op de dansvloer te krijgen en met hem mee te zingen.

Muziek

Een groep Oerlenaren is voor het tweede jaar aanwezig en komt vooral voor de gezelligheid en de mooie locatie. Nadat ze laat in de middag genoten hebben van de Willy Deville Tribute Band en een broodje pulled pork zijn ze klaar voor de rest van de avond. Bé Smit en Diana Rutten uit Geldrop komen vooral voor de muziek. ,,We bezoeken bijna elke week wel ergens een optreden.” Zelf bespeelt Smit een washtub bass waarmee hij soms als gastspeler met bands optreedt. Op tafel ligt naast een glas Beerze bier het overzicht van de optredende bands. Het duo kijkt vooral uit naar het optreden van de afsluiter van de avond: Big Rich & The Blacksmith Company uit de regio Someren.

Op een krijtbord bij de bar staat de tekst: genderneutraal bier met vrouwelijke hop. Het is een knipoog naar de genderdiscussie, legt Hans Walravens uit. De biersommelier uit Helmond is aanwezig met zo’n dertig speciaalbieren. ,,Ik verzorg onder meer bier- en spijsavonden in de horeca en bij particulieren. Hier leid ik de bar met speciaalbieren.” Op de tafel van een groep Vessemnaren geen overzicht van de bands maar een lijst van de te verkrijgen speciaalbieren en flessen gerstenat. “Wij komen voor het bier”, zegt Marc van de Ven terwijl hij met de lamp van zijn mobiel een etiket op een flesje bestudeert. Zijn vrouw Margret post ondertussen proostfoto’s op Instagram. Om 21.30 uur zijn al vijf bieren op de lijst aangevinkt. Wat is het lekkerste biertje tot nu toe? “Een Kees Wee Heavy van 9% van Brouwerij Kees uit Middelburg.” En zo bood ook het vierde Proostfeest voor elk wat wils.            

Kempen