Volledig scherm
Impressie vanuit de lucht van plan-Kerkebogten in Eersel in 2015. © www.ruimtelijkeplannen.nl

Schadewijkstraat Eersel zit niet te wachten op rij huizen

EERSEL - Een massieve rij eengezinswoningen waarvan de tuinen direct grenzen aan hun kavels, in plaats van de drie woningen die gepland stonden aan de Klokstaart. Inwoners van de Schadewijkstraat zijn niet blij met deze wijziging van nieuwbouwplan Kerkebogten in Eersel.

Met de gang naar de rechter proberen zij middels een voorlopige voorziening te voorkomen dat de gemeente Eersel een omgevingsvergunning kan afgeven voor twee blokken van 8 en 22 eengezinswoningen in het nieuwe, nog te ontwikkelen westelijke deel van nieuwbouwwijk Kerkebogten.

Eén van de grootste bezwaren van de bewoners is dat zij meer inkijk en schaduw krijgen door de massieve, hoge rij van acht woningen die straks pal tegenover hun huizen komt te staan. De architect van de woningen, Herman Sengers uit Bergeijk, bracht hier bij de rechter gisteren tegenin dat zowel de nok- als de goothoogte van de rijtjeswoningen nauwelijks afwijkt van de vrijstaande woning en de twee geschakelde woningen die oorspronkelijk op deze locatie waren gepland. ,,Daarmee is er dus weinig verschil in schaduwwerking tussen het oude en gewijzigde plan."

De bewoners zijn ongevoelig voor dit argument: zij hekelen het feit dat de gemeente zo'n ingrijpende wijziging wil doorvoeren. ,,Het scheelt nogal of je een paar woningen tegenover je hebt of een dicht blok met huizen waar je niet eens meer tussendoor kunt kijken. Daarnaast grenzen de tuinen nu direct aan onze kavels, terwijl dat in het oorspronkelijke bestemmingsplan niet zo was", aldus bewoner Floris van Unen.

Gebrek aan privacy en meer schaduw zijn niet de enige zorgen van de inwoners. Zij vrezen ook voor parkeeroverlast. De gemeente Eersel bestreed dit, al kon zij niet met harde cijfers komen: onduidelijk is nog hoeveel openbare parkeerplekken er straks beschikbaar zijn voor de nieuwe bewoners.

De rechter doet over enkele weken uitspraak.

Kempen