Volledig scherm
De strandrace in Eersel. © Jos Houbraken

Strandracen in Eersel niet voor watjes

EERSEL - Het zilte water ontbreekt, maar verder zijn alle ingrediënten aanwezig bij de eerste Brabantse Beach Battle, een strandrace gehouden op het E3-Strand. Water, zand en een stevige wind zorgen voor een vergelijkbaar toneel voor de tak van de wielersport, zoals dat al een aantal jaren plaatsvindt op de Noordzeestranden.

Strandrace is buiten de kuststreek nog vrij onbekend onder het grote publiek. Voor eigenaar van de strandrace wielerploeg Invicta en organisator Henk van Roosmalen een reden om het eens in Brabant te proberen. ,,Drie maanden geleden zijn we gestart met de organisatie. Al snel kwamen we op het E3-Strand uit. Een uitermate geschikte plek. We hebben hier een parcours uitgezet van 4,5 kilometer. Aan de kust zijn de races vaak recht toe recht aan langs de waterlijn. Starten en je ziet de renners niet meer voor de finish. Hier is een mooi afwisselend rondje met enkele hindernissen en een stukje bos. Het publiek kan de renners voor het grootste deel volgen." 

Toch was het nog bijna misgegaan toen de KNWU er drie weken geleden achter kwam dat de wedstrijd niet voor de Topcompetitie mocht meetellen. Sponsors dreigden af te haken en het inschrijfgeld moest teruggestort worden. Van Roosmalen: ,,Maar we laten ons niet zo snel uit het veld slaan. Nu is er geen inschrijfgeld en gelukkig zijn er weinig deelnemers afgehaakt."

Afzien

Ruim 200 deelnemers namen deel in de verschillende categorieën. Door de weersomstandigheden was het voor het publiek wat afzien, maar voor de renners maakt het niet uit. Strandracen is niet voor watjes. Deelnemer Jan van Dijk uit Bergeijk: ,,Strandracen is voor mij onbekend. Maar nu lekker dichtbij, mooi om een keer uit te proberen. Ik heb net een proefrondje gereden en het valt niet mee. Een zwaar parcours. Normaal doe ik aan mountainbiken, maar dit is toch wel anders." 

De Nederlandse kampioen Ronan van Zandbeek uit Schijndel trok tien jaar geleden al naar de kust om te strandracen. ,,Ik was nieuwsgierig en zie de sport alleen maar groeien. Ook in het buitenland. We hebben hier al veel Belgische deelnemers. Mooi om een race te hebben in de buurt. Eigenlijk is er behalve de beweging van het zeewater weinig verschil. De ondergrond is hetzelfde. Hier rijden we een aantal rondjes. Voor renners en toeschouwers minder saai en interessanter. Ik hoop dat de KNWU ook enthousiast is. Dan volgend jaar weer hier."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement