Volledig scherm
Wethouder Chris Tönissen gaf het startsein voor de graafwerkzaamheden in het Grootmeer. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Strijd tegen het slib in Grootmeer in Wintelre

WINTELRE - De werkzaamheden voor herstel van de natuur in het Grootmeer (Wintelre) zijn donderdag van start gegaan. De komende maanden wordt er slib afgegraven en struiken weggehaald om het zeldzame oeverkruid voor de vennen te behouden.

De komende maanden wordt het Grootven in Wintelre door de gemeente Eersel uitgebreid onder handen genomen om ervoor te zorgen dat het natuurlijke evenwicht terugkeert in dit ven. De werkzaamheden zijn nodig om het zeldzame oeverkruid te beschermen. Deze waterplant-die van nature in deze wateren voorkomt-dreigt namelijk het onderspit te delven ten opzichte van andere, meer gangbare waterplantjes.

Ongewenste slibvorming

De boosdoener? Ongewenste slibvorming in het Grootmeer. Vanuit het kleinere 'buurven'(het Kleinmeer) stroomt er veel voedingsrijk slib dit meer binnen. Met name veelvoorkomende waterplanten profiteren hiervan. Om de balans te herstellen worden in het Grootmeer op diverse plaatsen sliblagen afgegraven. Dit is alleen in de zomer mogelijk, omdat het meer dan tijdelijk droogvalt.

Het slib is ook de ideale voedingsbodem voor de beruchte exotische waterplant de watercrassula. Deze agressieve exotische soort dreigt op sommige plekken de andere waterplanten compleet te overwoekeren. Sinds 2013 werden delen van het ven overspannen met vijverfolie om de van oorsprong Australische plantjes te verstikken.

Dit had deels succes, maar bracht geen definitieve oplossing. "Je hoeft maar een plekje over het hoofd te zien, en de watercrassula duikt weer op", aldus Willem Aarts van Bureau Nierop, dat de ecologische begeleiding doet bij het herstelproject. Het verwijderen van de slib moet ook deze watercrassula definitief een halt toeroepen. De afgegraven grond wordt afgevoerd en zoveel mogelijk hergebruikt.

Hoge struiken

Een ander probleem zijn de hoge struiken die langs delen van het Grootmeer groeien: zij nemen zogenaamde strijkwind weg die kan voorkomen dat slib zich in het gehele ven ophoopt. Een ander onderdeel van het herstelplan is dan ook het verwijderen van hoge struiken langs enkele oevers.

De werkzaamheden moeten begin december worden afgerond. Gedurende de werkzaamheden blijven de beide vennen toegankelijk voor wandelaars: alleen het graafgebied wordt afgesloten.

Het Groot-en Kleinmeer is één van de 160 Natura-2000 gebieden in Nederland, die onderdeel uitmaken van beschermde natuurgebieden in Europa. De vennen zijn bijzonder, omdat het één van de beste plaatsen ter wereld is voor het oeverkruid. Het project van de gemeente Eersel wordt mogelijk gemaakt met een subsidie van de provincie.