Schrijver Rob Oostveen publiceerde sinds december 2015 maar liefst zes thrillers.
Volledig scherm
Schrijver Rob Oostveen publiceerde sinds december 2015 maar liefst zes thrillers. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Thrillerschrijver Rob Oostveen uit Eersel: In mijn hoofd is het nooit stil

EERSEL - In een verbazingwekkend hoog tempo schrijft Rob Oostveen uit Eersel de ene na de andere thriller. Zijn zevende boek in krap twee jaar tijd is bijna klaar.

Het loopt een beetje uit de hand, stelt Rob Oostveen met een kwinkslag. Hij verwacht eind deze maand zijn zevende, vuistdikke thriller te publiceren. Zijn debuut verscheen pas in december 2015. Dat zijn pakweg 2500 pagina's in nog geen twee jaar. ,,In mijn hoofd is het nooit stil”, zegt de 69-jarige inwoner van Eersel. 

Beknopte concepten

,,Ik barst van de ideeën. Momenteel heb ik nog twintig tot dertig beknopte concepten liggen. De rode draad van een boek schrijf ik in twee tot drie weken. Daarna besteed ik tijd aan het oppimpen van het verhaal, het vlees op de botten. Ik ben er heel wat uurtjes mee bezig en heb nu de ruimte. Ik bridge, fiets en schrijf.”

De afgestudeerd bedrijfskundige, voormalig medewerker van Philips en oud-ondernemer -hij bedacht onder meer de website Smulweb- beëindigde zijn werkzame leven zo'n twee jaar geleden. Schrijven deed hij altijd al graag. ,,Sketches in mijn studententijd, businessplannen en een boek met verhalen voor mijn kleinkinderen. Aan creativiteit geen gebrek.” De Eerselnaar had de ‘diepe wens’ ooit een thriller te componeren.  Zijn vrouw Anja daagde hem daartoe uit. ,,Ze zei: ‘Het schrijven van pittige thrillers is alleen voor vrouwen weggelegd’. Nou, dat moet je vooral tegen mij zeggen!”

Heftige boeken

Als hij hoort dat ‘iets niet kan’, komt Oostveen direct in actie.  Onder pittige thrillers verstaat hij boeken die ‘nogal heftig’ zijn. In debuutboek ‘Horen, zien en zwijgen’ worden ,,meisjes ontdaan van hun oren, ogen en tong. Mijn vrouw zei nadat ze het boek had gelezen: ‘Ik weet niet of ik nog naast deze man wil slapen’", verhaalt Oostveen met een lach. Het eerste boek is niet helemaal representatief voor de rest van zijn oeuvre. ,,Ik vind het vooral leuk te schrijven over menselijke relaties. Het is niet zo dat ik een rechercheur opvoer die onderzoek doet en de dader aanwijst. De zaken worden opgelost door de gewone mensen zelf.”

In zijn meest recente boek De donor (verschenen in mei) neemt een echtgenoot wraak op de gijzelnemers van zijn vrouw. Zij wordt vastgehouden om een bizarre reden: ze moet donor-organen leveren aan haar verslaafde en ernstig zieke dochter. Uiteindelijk worden de daders flink te grazen genomen, zonder tussenkomt van de politie. ,,Ik heb altijd een groot gevoel voor rechtvaardigheid gehad”, verklaart Oostveen zijn sympathie voor de gedupeerden. 

In zijn nieuwe boek Fatale Fout speelt onder meer een medische misser een rol. ,,Ik hoorde ooit iemand zeggen: Een goede thriller draait om drie elementen: spanning, seks en humor'''. Het valt niet'altijd mee al die aspecten te verwerken. Maar ik streef naar korte hoofdstukken en vermijd zowel lange zinnen als moeilijke woorden. Ik houd van boeken die gemakkelijk weglezen.”

Meer informatie over de boeken van Rob Oostveen via www.roboostveen.com