Volledig scherm
Op de hoek Hoogstraat-Schadewijkstraat komt een Ruimte voor Ruimte-bouwlocatie.

Tien extra woningen op Hoogstraat-bouwlocatie in Eersel

EERSEL-Binnen het Ruimte voor Ruimte-bouwproject aan de Hoogstraat in Eersel zullen straks 10 extra woningen verrijzen, op kleinere kavels.

De Eerselse fracties stemden in meerderheid voor deze aanpassing van het bestemmingsplan. Toename van woningen. Niet twintig, maar zestien ruimte-voor-ruimte woningen zijn in het nieuw vastgestelde bestemmingsplan opgenomen. Daar komen nog veertien reguliere woningen bij: in totaal een toename van tien woningen ten opzichte van het oorspronkelijke bestemmingsplan.

Meer kopers
Volgens de ontwikkelaar van het bouwproject, de Ruimte voor Ruimte CV, is deze aanpassing van het plan noodzakelijk om meer kopers aan te trekken voor de Hoogstraat-kavels.

Ontbreken groene buffer
Leefbaar Eersel, Kernbeleid en Daan van den Broek (GroenLinks-PvdA) konden niet instemmen met het nieuwe plan, omdat het in strijd is met de structuurvisie. Met name het ontbreken van een groene buffer-die moet voorkomen dat het oude gehucht de Hoogstraat tegen de kern Eersel aangroeit- was een probleem voor Kernbeleiden Leefbaar Eersel.

Afspraken met provincie
Voor de VVD wegen de afspraken die de gemeente in 2008 met de provincie heeft gemaakt zwaarder: Eersel verkocht toen de Hoogstraat-gronden aan de Ruimte voor Ruimte CV. Met de opbrengst kon de gemeente een probleem oplossen met bedrijven die illegaal op industrieterrein Grote Aardweg gevestigd waren. Ruimte voor Ruimte op haar beurt financiert met de Hoogstraat-gronden sloopkosten van intensieve veehouderijen.

Maar de verkoop van de kavels raakte door de crisis in het slop, waardoor Ruimte voor Ruimte reeds een verlies van 4 miljoen moest incasseren. "We zijn daarom moreel verplicht om Ruimte voor Ruimte de helpende hand toe te steken,"aldus Willem de Laat,

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Kempen