Volledig scherm
Vakantietenten op camping ter Spegelt in Eersel © FotoMeulenhof

Toeristen moeten vaker de grens over in de Kempen

KEMPEN - VVV’s uit de Brabantse en Belgische Kempen willen de toeristen in hun gebied verleiden vaker de grens over te steken: daarvoor is het nodig de Kempen als één gebied te gaan promoten. 

Hoe vaak ze niet aan de balie heeft gestaan van camping Ter Spegelt in Eersel, om foldertjes met toeristische informatie over haar gebied-de Belgische Kempen-af te geven. Maar op het terrein zelf had Madeleine Walbers van Toerisme Mol (te vergelijken met de Nederlandse VVV) nog nooit een stap gezet.

Highlights

Tot deze week, toen ze op uitnodiging van het Land van de Brabantse Kempen en STIP (de samenwerkende VVV’s van de Kempengemeenten) kwam kennismaken met de highlights van 'onze' Kempen. ,,Nooit geweten dat deze camping zo mooi was. Veel Kempische Belgen en toeristen slaan deze regio over, simpelweg omdat het te dichtbij is.”

Daar moet verandering in komen, vinden de VVV’s in de Belgische en Brabantse Kempen. ,,We willen toeristen erop wijzen dat ze de Kempen grensoverschrijdend kunnen beleven, zo versterken de beide regio’s elkaar. Het gaat om een groot gebied, dat niet ophoudt bij de grens: éénderde ligt in Nederland, tweederde in België. Beide delen hebben veel gemeen: de kleine dorpen, de heidevelden, en de Bourgondische cultuur,” aldus Henk van de Klundert (Land van de Brabantse Kempen).

Magazine

De wil aan beide kanten van de grens om samen te werken aan de Kempenpromotie is er: de uitwisseling is een eerste begin, aldus Van de Klundert. Hoe de samenwerking concreet vorm moet krijgen is nog niet duidelijk. Het optuigen van een overkoepelende marketingorganisatie lijkt (nog) een brug te ver.

Maar een gezamenlijk toeristisch magazine-dat in de gehele Kempen wordt verspreid in toeristische locaties en horeca-is een veelgenoemde optie. Van de Klundert: ,,De toeristen die in de Belgische Kempen zijn worden zich er zo van bewust dat er op korte afstand highlights zijn in het Brabantse deel van de Kempen. Zoals de historische centra van Oirschot en Eersel, en het Ploegpark in Bergeijk. En andersom hebben de Belgische Kempen ons weer veel te bieden.”

Meer Belgische toeristen

Het initiatief van de VVV’s en Land van de Brabantse Kempen sluit aan op het gezamenlijke plan van de Brabantse Kempengemeenten voor de promotie van de Kempen, dat de Eerselse wethouder Liesbeth Sjouw (Toerisme) tijdens de uitwisseling aan de Belgische gasten presenteerde. Daarin is de doelstelling opgenomen meer Belgische toeristen te trekken.

Aan de andere zijde van de grens-in Retie-wordt het initiatief van de VVV’s positief ontvangen door schepen Koen Claessens (Toerisme). ,,Maar we moeten niet te lang wachten met een vervolg, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in beide regio’s volgend jaar. Als we op tijd met een voorstel komen dan is de kans groter dat er ruimte voor komt in nieuw beleid”. Begin niet te groot, is zijn advies. ,,We moeten de toeristen zeker niet overladen met info, maar net voldoende tips geven om de grens over te gaan.”