Volledig scherm
De parkeerplaats in Eersel waar baby Hannah ontvoerd werd door haar ouders. © ANP

Twaalf maanden cel voor ouders baby Hannah voor ontvoering in Eersel

DEN BOSCH - De ouders van baby Hannah moeten beiden twaalf maanden de cel in, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat bepaalde de rechtbank van Den Bosch vrijdag. De twee ontvoerden eind februari hun uit huis geplaatste dochter in Eersel.

De rechter vindt dat  Kim de L. en Rowan S. evenveel schuld hebben aan de ontvoering.

Daarmee ging de rechter mee in het verhaal van de Officier van Justitie, die twee weken terug tegen beide ouders 18 maanden cel eiste. Dat ze betrokken waren bij de ontvoering van hun eigen kind, hadden ze beiden al toegegeven. De vraag was vooral: wie was de bedenker van dat plan? De ouders, tussen wie de liefde duidelijk is bekoeld, wezen daarbij naar elkaar. Maar justitie bepleitte eerder al dat Kim de L. en Rowan S. beiden even schuldig zijn aan de ontvoering.

Er was nog wel een verschil: Rowan S. zou bij de ontvoering de pleegmoeder hebben mishandeld. Dat achtte de rechtbank bewezen: "Er is geen reden om te twijfelen aan  het verhaal van de pleegmoeder over hoe de heer S.  haar sloeg." Dat leidde niet tot extra straf, wel  tot extra toezicht op het moment dat hij vrijkomt.

Amber Alert

Die ontvoering vond plaats op 26 februari in Eersel. Op de parkeerplaats van de supermarkt grepen de ouders hun dan zes maanden oude dochter uit handen van haar pleegmoeder die net boodschappen heeft gedaan. De politie startte onmiddellijk een groot onderzoek en er ging een Amber Alert uit. Uiteindelijk werden Hannah en haar ouders teruggevonden in een vakantiepark net over de grens in Duitsland.

Mishandeling

Baby Hannah was eerder uit huis geplaatst na vermoedens van mishandeling door haar ouders. Het verblijf bij haar tante leidt uiteindelijk tot spanningen met de ouders. Daarop wordt besloten Hannah onder te brengen bij een pleeggezin op een geheim adres. Dat kan uiteindelijk niet voorkomen dat de ouders haar toch weten te lokaliseren en ontvoeren.