Volledig scherm
© Thinkstock

Uitbreiding Bierings in Wintelre is heikel punt

WINTELRE - De Wintelrenaren hebben hun buik vol van de herrie die composteerbedrijf Bierings aan de Scherpenering produceert: zo zorgt een shredder voor veel geluidsoverlast, aldus Jan Heuveling (Dorpsraad Wintelre). Ook geurhinder is aan de orde van de dag, door de composteerprocessen bij Bierings.

De grote overlast die Wintelrenaren ervaren was eerder reden voor de Eerselse raad het uitbreidingsplan voor Bierings naar de prullenbak te verwijzen. De Raad van State oordeelde dat dit besluit onvoldoende was gemotiveerd: de Eerselse fracties kregen opdracht zich opnieuw over het bestemmingsplan te buigen.

Wettelijk gezien lijken er namelijk weinig obstakels te zijn om het plan goed te keuren: Bierings voldoet aan alle normen als het gaat om geur- en geluidhinder.

Het bedrijf mag dan binnen de wettelijke grenzen opereren, de overlast is er niet minder om. En dat terwijl Wintelre al veel geluidhinder ondervindt van het naburige Eindhoven Airport, volgens omwonende Mars van der Bruggen.

In het bestemmingsplan zijn echter alleen de geluidsniveaus van Bierings meegenomen. Het lawaai van het vliegveld dat hier bovenop komt (cumulatieve overlast) werd niet meegewogen, omdat hiervoor geen wettelijke kaders zijn, aldus wethouder Chris Tönissen.

Die cumulatieve overlast moet op betrouwbare manier worden gemeten, volgens Jan van Ham (Leefbaar Eersel). ,,Daarmee hebben we een betere onderbouwing om het plan af te wijzen."

Lees meer in de papieren krant van vrijdag of via de e-paper.

Kempen