Volledig scherm
© ANP

Vader uit Knegsel nam dochtertje 'gewoon mee op vakantie': moeder wist van niks

DEN BOSCH - Hoewel de rechtbank Robert van L. uit Knegsel meteen bij het begin van zijn zaak waarschuwde dat hij zich waarschijnlijk moest inhouden, was het bijna twee uur later toch de officier die alles weer terugbracht tot de kern: het kind (5) van de rekening. Vader had haar twee maanden meegenomen zonder dat moeder dat wist. En dat moet hem een jaar cel kosten.

Een jarenlang juridisch gevecht van twee ouders over hun dochtertje eindigde vorig jaar september met een arrestatie op een Duits vliegveld. Vader (54) begon zo te gillen en te schreeuwen dat een psycholoog werd opgeroepen om het kind uit zijn handen te praten. Uiteindelijk lukte dat pas met geweld.  

Vader denkt in zijn recht te staan. En dat kan hij bewijzen, vindt hij. Met verbazing zag de rechtszaal hoe hij stapels dossiers klaarlegde, misschien in totaal wel hoger dan het meisje zelf. Eigenlijk overbodig, want hij wist alles uit zijn hoofd.

De rechters vonden het ook overbodig, want ze had gezien dat de ouders elkaar hadden bestookt met 'een brij van vrijwel alle mogelijke procedures'. Daar bleef de man op teruggrijpen. Ondanks verzoeken van de rechters het met 'ja' of 'nee' te doen, antwoordde hij met jurisprudentie, vonnissen, voorlopige voorzieningen, bodemprocedures, arresten van het Gerechtshof, en uitspraken van de Hoge Raad.

Vragen
Veel vragen verbaasden hem ,,Ik concludeer dat u mijn documentatie over wat ik als tijdspanne 1 en tijdspanne 2 benoem, niet of niet nauwkeurig heeft bestudeerd." De rechtbank vreesde dat hij iets niet snapte. "U vertelt iedereen 'hoe het zit'. Maar als u iets uitlegt, is het niet weerlegd. Uw visie is niet automatisch de waarheid."

Volgens officier Ingrid Masselink is het simpel. Vader en moeder hebben beiden ouderlijk gezag gekregen van de rechter. Dochtertje bleef bij vader, maar moeder heeft haar drie jaar niet gezien. Toen de rechtbank besloot dat ze mede daarom naar moeder moest, bleek ze al een week ziek gemeld op school. En precies een dag voor de uitspraak nam vader haar mee naar Frankrijk en Bali. Na hem alle kans te hebben gegeven haar terug te brengen, is hij zes weken later met een internationaal arrestatiebevel op de terugweg in Duitsland opgepakt.

Dossier
Advocaat Robert Klaassen had een heel ander verhaal: moeder  had de dochter ook onvindbaar gehouden, de burgerlijke stand voor het lapje gehouden en probeerde het meisje te ontvoeren naar haar thuisland Brazilië.  Daar ging vader tegenin, met in zijn achterzak een uitspraak ooit gedaan door een rechtbank die hem beslissingsrecht gaf. Net als zijn cliënt dook hij zo diep in het dossier dat de rechter om een samenvatting vroeg. Dat deed hij niet, wel vroeg hij na bijna een uur pleiten de zaak niet groter te maken dan hij is. 

Volgens Klaassen begreep cliënt dat de politie en de rechtbank de complexe zaak verkeerd hadden geïnterpreteerd, maar hij wilde wel vrijspraak: hij was net als elk ander gezin gewoon op vakantie gegaan. Masselink bleef bij een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk met een langere proeftijd van drie jaar, plus contact- en straatverbod. 

Kempen