Volledig scherm
Jan Hoppenbrouwers uit Wintelre. © Kees Martens

Varkenshouder uit Wintelre kan voor tonnen schadeclaim bij provincie indienen

DEN HAAG - Voor varkenshouder Jan Hoppenbrouwers uit Wintelre ligt de weg open om schade te claimen bij de provincie. Ook Reusel-De Mierden wacht een fikse claim.

Jarenlang dreven de provincie en de gemeente Reusel-De Mierden hem tot wanhoop. Maar gisteren ging bij Jan Hoppenbrouwers de spreekwoordelijke vlag uit. De Raad van State stelde de Wintelrese varkenshouder in het gelijk in zijn strijd tegen de provincie. Die heeft hem op onrechtmatige wijze gehinderd bij de verplaatsing van zijn bedrijf. Daarmee ligt de weg voor een fikse claim open.

Volgens de Raad heeft de provincie zitten prutsen met het plan van de varkenshouder om met zijn bedrijf naar Hulsel te verkassen. Tien jaar geleden waren provincie, ondernemer en gemeente het daarove eens. De veehouderij moest van de kwetsbare locatie in Wintelre verhuizen naar het toenmalige landbouwontwikkelingsgebied De Hoef. Maar lopende de procedure scherpte de provincie het beleid rond veehouderijen verder aan en werd de verplaatsing onmogelijk.

Subsidie

Gedwongen door de Raad van State draaide de provincie dat besluit jaren later wel terug, maar keerde vervolgens de toegezegde subsidie van 2,5 ton niet uit aan Hoppenbrouwers. Volgens de provincie gebeurde dat niet omdat de ondernemer het niet eens was met de hoogte van de subsidie en hij daarom weigerde de overeenkomst te tekenen. 'Zonder zo'n overeenkomst kunnen we de subsidie niet effectueren', aldus de provincie. De uitspraak van gisteren leert dat het hoogste rechtscollege ook met dat besluit de vloer aanveegt. 'De provincie heeft een fout gemaakt en daar mag de varkenshouder niet de dupe van worden'.

Overigens ligt Hoppenbrouwers ook in de clinch met de gemeente Reusel-De Mierden, die - na aanvankelijke medewerking - de vestiging van het bedrijf in Hulsel wil voorkomen. In 2016 werd ook de gemeente al door de Raad op de vingers getikt omdat ze weigerde het bestemmingsplan voor De Hoef aan te passen ten gunste van Hoppenbrouwers. Afgelopen maart, twee jaar later dus, kreeg de veehouder van de gemeente het verzoek om aan de hand van (milieu)onderzoeken aan te tonen dat vestiging van een varkenshouderij in het voormalige landbouwontwikkelingsgebied wel binnen de mogelijkheden ligt. Hij kreeg daarvoor tot 15 augustus de tijd, wat onhaalbaar is. Vestiging van zijn veehouderij in De Hoef lijkt daarom uitgesloten.

Behalve de provincie kan ook Reusel-De Mierden een schadeclaim verwachten van Hoppenbrouwers, die - zo bleek eerder tijdens de rechtszaak - bijna aan het haperende overheidsbeleid ten onder is gegaan. De provincie betreurt de uitspraak. Ze vindt dat ze zeer coulant is geweest met de subsidie en dat de ondernemer daarmee zijn bedrijf had kunnen verplaatsen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement