Volledig scherm
© Thinkstock

Veel oud zeer in Eersel: irritaties over uitgaven

EERSEL - Een goede financiële situatie zonder grote zorgen zorgde dinsdagavond in Eersel voor een raadsvergadering vol wrok en oud zeer.

Zonder echt met inhoudelijke bezwaren te komen, was de oppositie het ten volste oneens met de extra uitgaven die de gemeente voorstelt voor 2017. Dat bleek bij de bespreking van de begroting.

Een verlaging van de ozb voor de inwoners was één van de eisen die de VVD op tafel legde. Daar werd niet over gemord, maar twintigduizend euro extra voor Stichting Promotie Eersel werd door oppositiepartijen Eersel Anders en Leefbaar Eersel minder makkelijk geaccepteerd.

Een jaarlijkse investering van tweehonderdduizend euro om meer aandacht te geven aan de Eerselse wijken door buurtschouwen riep eveneens weerstand op. De nieuwe investeringen werden beschouwd als 'cadeautje' om de VVD tegemoet te komen voor het gedogen van de coalitie. Het door Henri Wijnands (Kernbeleid) gebezigde woord 'cadeautje' zorgde voor irritatie, vooral bij D66. "Wij vinden dat dat de indruk wekt dat we infantiel bezig zijn," aldus Paul van Boxtel (D66).

Fractievoorzitter Willem de Laat (PvdA/GroenLinks) kwam zelfs met een emotioneel betoog waarin hij alle partijen opriep om de schepen achter zich te verbranden. "We zijn nog geen halfuur bezig en het woord Breemakkerweg is alweer gevallen." In januari viel het Eerselse college op dat dossier over die bewuste recreatiewoning.

De begrotingsbehandeling bracht verder geen grote verrassingen. Er wordt geen geld meer uitgetrokken om fietsstroken aan de Duizelseweg aan te leggen. Daarnaast zou de oppositie graag zien dat de functie van de combinatiefunctionaris - die sport en beweging stimuleert onder inwoners - wordt geschrapt. De coalitie ziet daar nog wel heil in. Het CDA en de VVD deden echter wel een handreiking, om de doelstellingen van de functie in het voorjaar goed onder de loep te nemen.

Een ingediende motie van PvdA/GroenLinks kreeg enorm veel steun: er worden geen georganiseerde crossritten meer gehouden in Eersel.

Kempen