Volledig scherm
Virma Durinck in Vessem zamelt materiaal in voor Curacao © FotoMeulenhof

Virma Durinck uit Vessem in de bres voor verpleegtehuis op Curaçao

VESSEM -De Vessemse Virma Durinck wist in recordtijd een loods vol gebruikte medische hulpmiddelen en meubels in te zamelen voor een noodlijdend verpleegtehuis op haar geboorte-eiland Curaçao.

Een nachtelijk Whatsappje met een vriendelijk, doch dringend verzoek om hulp. Meer had Virma Durinck-Lourens niet nodig om in actie te komen voor verpleegtehuis Betèsda op haar geboorte-eiland Curaçao. ,,Een bestuurslid appte mij dat dit tehuis in moeilijkheden verkeerde. Veel spullen en meubels zijn daar sterk verouderd en aan vervanging toe, maar er is geen geld.”

Medische hulpmiddelen

Sinds de zomervakantie zamelt de Vessemse spullen in voor de noodlijdende zorginstelling, waar psychosociale en psychogeriatrische zorg wordt geboden aan zo’n 160 patiënten. Hier is gebrek aan van alles: van goede medische hulpmiddelen en meubels tot broodnodige bijscholing van het personeel.

,,Zit mijn jasje goed zo?”, vraagt Durinck meerdere keren tijdens het interview. De onzekerheid in haar vraag is in strijd met de zelfverzekerde, vastberaden blik waarmee ze voor de camera van de fotograaf poseert. Ook in haar nieuwe project laat deze Vessemse dame het liefst zo weinig mogelijk aan het toeval over.

Met succes, want in amper twee maanden heeft ze in haar eentje al honderd gebruikte verstelbare bedden, zes tilliften, twintig rolstoelen en dertig nachtkastjes binnengehaald voor Bètesda. En dat is nog niet alles. In Bladel staat inmiddels een hele loods vol spullen, klaar voor het verpleegtehuis. Allemaal van goede kwaliteit, volgens Durinck. ,,Ik wil niet met rotzooi aankomen."

Ziekteverzuim

De meubels en hulpmiddelen zijn geschonken door verpleegtehuizen in Nederland. Die schoten Durinck te hulp nadat ze een oproep deed in een nieuwsbrief van een organisatie voor zorgondernemers. Ook heeft ze gepraat als brugman om binnen instellingen aandacht te krijgen voor haar missie. ,,Er moest iets gebeuren. Het gebrek aan materialen gaat ten koste van de zorg en het personeel. Zo zijn er in Betèsda geen tilliften. Daardoor is het ziekteverzuim onder het personeel heel groot.”

Het werk is wat Durinck betreft nog lang niet klaar. ,,Er zijn nog extra bedden, kuipstoelen en nachtkastjes nodig. En ik wil fondsen zien te krijgen voor aanschaf van nieuwe, innovatieve materialen, zoals een tovertafel voor de demente patiënten.” De grootste klus die Durinck wacht, is de verscheping van de spullen naar Curaçao. ,,Een container vervoeren kost enkele duizenden euro’s. Ik ben op zoek naar partijen die hierbij willen helpen.”

Terugdoen

Voor de van oorsprong Antilliaanse - trots: ,,Ik ben de enige in Vessem!” - is dit project een mooie kans iets terug te doen voor haar geboorte-eiland. ,,Je moet je bedenken dat er geen ander verpleegtehuis op Curaçao is! Demente mensen kunnen alleen hierheen. Dan moet zo’n instelling wel voldoen aan de eisen van deze tijd.”

Dat wil niet zeggen dat iedereen bij Durinck kan aankloppen voor hulp. ,,Ik kan dit zo organiseren, omdat ik door mijn werk als leiderschaps-en carrièrecoach een groot netwerk heb opgebouwd in Nederland. Maar ik moet wel weten dat er goede mensen bij een project betrokken zijn, wil ik te hulp schieten en mijn kostbare tijd investeren.” En, waarschuwend: ,, Mensen die misbruik van mijn hulpvaardigheid willen maken, herken ik zo.”

Volledig scherm
De rolstoelen die Virma Durinck heeft ingezameld voor verpleegtehuis Betesda op Curacao. © Virma Durinck
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement