Volledig scherm
Waaifist in Duizel. © André Kempen

Waaifist Duizel: 'verrekes buurten en verbroederen' op de waai

DUIZEL - Zaterdagavond werd de tweede editie van het Duizelse Waaifist gehouden. 'Een sfeervolle waai en goei weer' waren voor mekaar volgens de Facebookpagina van CV De Zwetsers. Aan de rand van het dorp tekenen de tenten zich af, twee grote vuurbakken verspreiden licht en warmte. 

De voornamelijk Duizelse bezoekers komen langzamerhand de waai op. ,,Er is ook een groep uit Hoogeloon en een uit Vessem", relativeert een van de organisatoren Peter Jacobs. Toch liggen de roots in Duizel. Jaren terug was het gebruikelijk dat vriendengroepen samen een feest gaven om de verjaardagen te vieren. Vorig jaar, bij de eerste editie van het waaifist, was daar - als traditie - een varken aan het spit bij. ,,Dit jaar hebben we spek en eieren", vertelt Jacobs. ,,Het gaat ons om de gezelligheid, verrekes buurten en verbroederen."

Een nieuwe act is dit jaar een verrassingskoppel. Twee verklede Duizelse mensen lopen rond op de waai. Ze zeggen niets. De feestvierder mogen raden wie het zijn. Wordt dat niet geraden, dan vertrekken ze weer, om volgend jaar terug te komen voor de herkansing.

Voor de afleiding zijn er enkele oudhollandsche spelen voorhanden: je kunt van moeder koe en dochter kalf het totale gewicht raden, en wortelkappen - door een buis schiet een wortel omlaag die gekapt kan worden - met als prijs een slinger. ,,We hoeven niets aan deze avond over te houden, behalve dan het goede gevoel", zegt organisator Job Fuchs ten slotte.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement