Volledig scherm
© Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Wintelre en Hoogeloon in de bres voor Sylke (video)

WINTELRE - Bewoners uit Wintelre en Hoogeloon kwamen massaal in actie om geld in te zamelen voor Sylke van Hest, die na een ruggenmerginfarct verlamd raakte. Met de 42.000 euro die haar dorpsgenoten ophaalden kon ze haar huis aanpassen.

Sylke van Hest (27) laat trots haar woning in Wintelre zien, die dit jaar flink is verbouwd. Het keukenblad is verstelbaar gemaakt, en alle drempels in huis zijn weggehaald. De verbouwing werd mogelijk gemaakt uit de opbrengst van benefietacties die inwoners van Wintelre en Hoogeloon vorig jaar hebben opgezet. Toen Van Hest in 2014 door een ruggenmerginfarct verlamd raakte, zag het er niet naar uit dat ze in haar woning kon blijven wonen. Met alle nauwe gangen, deuren en drempels kon ze zich nauwelijks door het huis bewegen in rolstoel.

Verhuizen
Verhuizen naar een reeds aangepast huis van de gemeente was geen optie voor Van Hest en haar man Niels, omdat ze daarvoor naar een ander dorp zouden moeten verhuizen. ,,We zijn enorm gehecht aan ons huis, en hebben veel contacten binnen de Wintelrese gemeenschap. We wilden Wintelre niet verlaten." Hun eigen huis aanpassen leek eveneens onmogelijk, omdat zij het grootste deel van de hoge kosten van die verbouwing zelf zouden moeten dragen. Toen Theo van Loon uit Wintelre en dorpsgenoot Ton Scholten dit hoorden, sprongen zij spontaan in de bres om haar te helpen. Aannemer Van Loon wist een architect en enkele bedrijven te strikken die –veelal belangeloos-aan de verbouwing wilden meewerken.

Benefietavond
Om extra geld bijeen te brengen werd vorig jaar een grote benefietavond georganiseerd in Wintelre, met optredens van lokale artiesten. Ook veel mensen uit Hoogeloon-waar Van Hest is opgegroeid-steunden de actie. Volgens Van Loon kostte het weinig moeite om de Wintelrenaren en de Hoogeloners mee te krijgen in de benefietacties. “Als er iets ergs gebeurt met een dorpsgenoot dan is de impact daarvan op zo’n klein dorp groot, en zijn mensen snel bereid zich voor de ander in te zetten.” Vriend Teun van Hest organiseerde daarnaast samen met vrijwilligers van voetbalvereniging DEES uit Wintelre benefietwedstijden. In totaal werd 42.000 euro opgehaald.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Heel Wintelre en Hoogeloon kwam in actie om geld in te zamelen voor Sylke van Hest, die na een ruggenmerginfarct verlamd raakte. Met de 42.000 euro die haar dorpsgenoten ophaalden kon ze haar huis aanpassen.

Kempen