Volledig scherm
© Thinkstock

Wintelrenaren vrezen uitbreiding composteerbedrijf

WINTELRE – Een twintigtal kritische belangstellenden kwam zaterdagmiddag luisteren naar de uitbreidingsplannen van composteerbedrijf Bierings-Van Berkel aan de Scherpenering 23.

Het 4,9 hectare grote bedrijf zal na de uitbreiding in zuidelijke richting tien hectare groot zijn. Hierin is enkele hectare aan landschappelijke versterking begrepen.

Noodzakelijk
Rutger van Gemerden is bedrijfs- en milieukundig medewerker bij de Van Berkelgroep. Hij hield de aanwezigen voor dat de uitbreiding noodzakelijk is om het bedrijf in de toekomst bestaansrecht te bieden. De kern van de uitbreiding zit in verruiming van opslag. Het gaat daarbij om op- en overslag en/of bewerking van biomassa, groenstromen en grond. Bovenop de 50 à 60 vrachtwagens per dag komen er nog eens 22 bij.

Shredder
De aanwezigen, voornamelijk Wintelrenaren, vrezen extra geluidsoverlast door het gebruik van een shredder. Deze verkleinmachine wordt nu al enkele keren per maand ingezet. Van Gemerden: “De uitbreiding is voor de houtstromen. Niet elke houtstroom hoeft geshredderd te worden. Het mobiele apparaat komt vier à vijf dagen per maand naar Wintelre. Het geluid zal deels geabsorbeerd worden door snoeihout en stobben die in de nabijheid van de shredder worden opgeslagen.”

Bekijk het ontwerpbestemmingsplan.

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Kempen