Volledig scherm
Woningen op woonpark De Donksbergen in Duizel, waar cliënten met een verstandelijke beperking wonen. © Kees Martens

Zorgmedewerker Lunet Zorg weg na ruwe behandeling cliënten en seksueel getinte app'jes aan collega's

DUIZEL - Een zorgmedewerker van Lunet Zorg is in april ontslagen, nadat eerder die maand was gebleken dat de man een vijftal cliënten van woonpark De Donksbergen zo ruw had behandeld dat zij blauwe plekken opliepen. De medewerker stuurde daarnaast seksueel getinte app'jes naar collega's.

Het grensoverschrijdende gedrag van de zorgmedewerker kwam al in april van dit jaar aan het licht, nadat collega's aan de bel trokken bij hun leidinggevenden over seksueel getinte app'jes die zij van hem ontvingen, zo meldt een woordvoerder van Lunet Zorg. De man werkte binnen een woongroep met verstandelijk beperkte cliënten op woonpark De Donksbergen in Duizel. Op basis van deze meldingen heeft Lunet Zorg een extern bureau in de arm genomen om verder onderzoek te verrichten.

Hardhandig

Hieruit bleek dat de medewerker zich daarnaast schuldig had gemaakt aan ruwe behandeling van een vijf cliënten waarmee hij werkte op de woongroep. Het gaat hierbij om hard duwen, knijpen en ruw fixeren (stevig vasthouden wanneer een cliënt een woede-aanval of crisis heeft). Dit ging er zo hardhandig aan toe, dat deze bewoners blauwe plekken kregen. Hoe vaak en hoe lang deze incidenten zich hebben voorgedaan, weet de woordvoerder niet exact te vertellen, maar het zou gaan om ,,twee à vier maanden."

De man heeft in een gesprek met Lunet Zorg alles bekend. Hij is binnen een maand na de eerste meldingen op staande voet ontslagen. De zorgorganisatie heeft de zaak inmiddels ook bij de politie gemeld.

Excuses

Lunet Zorg heeft gesprekken gevoerd met de familieleden van de betrokkenen, en excuses aangeboden. Uit het onderzoek is niet gebleken dat de cliënten door de hardhandige behandeling ernstige of blijvende fysieke gezondheidsschade hebben opgelopen. Zij krijgen momenteel wel extra mentale begeleiding en aandacht van een gedragsdeskundige. Lunet Zorg heeft een psycholoog ingeschakeld om de collega's die slachtoffer waren van het seksueel grensoverschrijdend gedrag psychisch bij te staan, mochten zij daaraan behoefte hebben.