Volledig scherm
De Eindhovense bibliotheek. Archieffoto Ton van de Meulenhof

1,2 miljoen voor innovatie bibliotheek Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense bibliotheek krijgt van de gemeente een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro om te investeren in de 'bibliotheek nieuwe stijl'. De gemeenteraad moet nog wel met dit voorstel van het college van B en W instemmen.

De gemeente kan het bedrag ondanks de financieel krappe tijden beschikbaar stellen door een in 1996 afgesloten renteloze lening aan de bibliotheek - destijds bedoeld voor verbouwing en onderhoud van De Witte Dame - deels om te zetten in een schenking. Het totaalbedrag van ruim 1,5 miljoen euro heeft de gemeente destijds in een keer op het eigen vermogen afgeschreven en staat daarom nu niet meer als lening in de boeken. De bibliotheek moet nu nog zo'n 375.000 euro van de lening aflossen.

De gemeente wil wel dat de bibliotheek voor 1 januari kan aantonen hoe het eenmalige bedrag besteed gaat worden. De bibliotheek gaat volgend jaar in het kader van bezuinigingen alle wijkfilialen sluiten. In plaats daarvan komen er steunpunten in scholen, naast de hoofdvestiging in De Witte Dame.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven