100.000 Eindhovenaren hebben een aandeel in Mariënhage

EINDHOVEN - De plannen voor het nieuwe Mariënhage in Eindhoven, met ceremoniezalen onder de naam DomusDela, een congreshotel, brasserie en restaurant zijn op een haar na klaar. Woensdagmiddag was de presentatie, in de Paterskerk. 

Een ceremoniehuis dat nog aanvoelt als een oude kerk, maar dan zonder de echte religieuze ornamenten maar wel met moderne voorzieningen als een goede akoestiek, moderne verwarming en ruim voldoende licht. Onder de nieuwe naam DomusDela. In een complex midden in de stad, een huis van ontmoeting voor iedereen, waar je doorheen kunt kijken én lopen. Een uitvaart houden, een bruiloft vieren, een  congres organiseren, overnachten, dineren, een concert of lezing bezoeken. 

Het moet allemaal mogelijk zijn in Mariënhage aan de Kanaalstraat in Eindhoven, na de grondige renovatie van het monumentale historische complex. ,,Want we herstellen, renoveren de monumenten ook, waarmee we de glorie van toen weer te zien krijgen. En we voegen nieuwe dingen toe, van nu, van de toekomst. Zo zorgen we dat het verhaal van de paters Augustijnen verder gaat", zegt Edzo Doeve, algemeen directeur van uitvaartcoöperatie Dela in een toelichting op de plannen voor het nieuwe Mariënhage.  Die werden woensdag gepresenteerd, waar anders dan in de Paterskerk. Met wethouder Mary-Ann Schreurs, pater Louis Mulder, architect Bert Dirrix en een vertegenwoordiger van de provincie zette Doeve vervolgens een aftelklok in werking. Die telt af naar 13 november 2019, Augustinus-dag, als het complex officieel heropend wordt. 

Volledig scherm
Start aftellen naar 13 november 2019 als DomusDela, het verbouwde Mariënhage in Eindhoven heropend wordt. © Michel Theeuwen

DomusDela is de nieuwe naam voor de Paterskerk, de Studentenkapel en het Augustinianum. Het hotel en restaurant krijgen een aparte naam, terwijl de kloostervleugel - voor vijf jaar verhuurd aan GGzE voor huisvesting van cliënten - Mariënhage blijft heten. En Doeve had nog een nieuwtje: Dela wil het Heilig Hart-beeld van Jezus op de kerk - beter bekend als Jezus Waaghals - een rol laten spelen in de interactie met de stad. Iedere keer als er een kind geboren wordt in Eindhoven, moet het beeld met Jezus met de gespreide armen, aangelicht worden. Dat is maximaal zo'n 10 keer per dag, aldus Doeve. 

De binnenkant van de panden tussen Kanaalstraat, Tramstraat en de Dommel wordt al gestript en ook aan de buitenkant zijn al wat voorbereidende werkzaamheden verricht. Vanaf april wordt er begonnen met de bouw. De oplevering is dan gepland na de zomer van 2019, de officiële opening in november van dat jaar. 

Volledig scherm
Een impressie van het interieur van de Paterskerk als de renovatie van complex Mariënhage klaar is. © Uitvaartcoöperatie Dela

,,We hadden al langer het plan voor een uitvaartcentrum dat midden in de samenleving ligt. Wel in een gewijde omgeving, maar het moest geen kerk zijn. Daar is behoefte aan, merken we. Toen kwam de gemeente met Mariënhage en spraken we ook met de paters. Onze conclusie: dit is precies wat wij wilden", vertelt Edzo Doeve, algemeen directeur van de uitvaartcoöperatie. ,,Hier kan onder de naam DomusDela in de Paterskerk een groot ceremoniehuis en in de voormalige Studentenkapel een kleinere ruimte gemaakt worden. Niet alleen voor uitvaarten, maar ook voor andere ceremonies zoals bruiloften. Dat past in onze dienstverlening. We staan midden in het leven. Hier kunnen we bovendien onze maatschappelijke rol waarmaken: iets mogelijk maken op de oudste plek van de stad. En we doen dat in de hoop dat het bij anderen in het hele land navolging krijgt. Want een kerk transformeren en de essentie van verdieping, ontmoeting en verbinding handhaven, dat is uniek, dat is nog nergens gedaan." 

Volledig scherm
De entree aan het binnenplein van Mariënhage in Eindhoven, aan de Dommelkant. Duidelijk zichtbaar is de 'Knoop', het lichte pand dat de vijf monumentale delen verbindt. Hier komen ook terrasjes en bomen. © Uitvaartcoöperatie Dela

Dela werkt bij de ontwikkeling nauw samen met de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant die ook een bijdrage leveren aan de transformatie. De uitvaartcoöperatie draagt het leeuwendeel van de kosten. ,,We  nemen genoegen met een bescheiden rendement. Maar er flink op verliezen is ook niet de bedoeling. De leden van de coöperatie betalen dat dan toch. Want bedenk: ook alle 100.000 Eindhovense leden van de coöperatie Dela hebben straks een aandeeltje in het nieuwe Mariënhage", zegt Doeve. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De entree van Mariënhage aan de kant van de Tramstraat in Eindhoven. Duidelijk zichtbaar is de 'Knoop', het lichte pand dat de vijf monumentale delen verbindt. © Uitvaartcoöperatie Dela

Een mooie opdracht noemt Bert Dirrix, een van de architecten die verantwoordelijk is voor het ontwerp van het nieuwe Mariënhage, de klus. Zijn bureau Diederendirrix werkt samen met En En Architecten van Arie van Rangelrooy en het gespecialiseerde renovatiebureau Vitruvius. De tuin wordt aangelegd door Buro Lubbers, het Eindhovense ontwerpbureau KingKong verzorgt het interieur. ,,Feitelijk zijn het vijf aparte monumenten: de kerk, de kapel, het internaat, het klooster en de middelbare school Augustinianum die met de rug naar elkaar liggen", vertelt Dirrix. ,,We verbinden de aparte gebouwen met de Knoop, een grotendeels glazen middenstuk met een foyer, een brasserie en drie entrees. Op de illustraties is het verbindingsstuk erg wit, vinden mensen. Maar we zijn er nog niet uit hoe wit het wordt." 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De entree van Mariënhage aan de kant van de Kanaalstraat in Eindhoven. Duidelijk zichtbaar is de 'Knoop', het lichte pand dat de vijf monumentale delen verbindt. Links is nog een van de omstreden 'erkers' te zien die in de plaats komen van de biechtstoelen in de gevel. © Uitvaartcoöperatie Dela

Discussie was er natuurlijk ook al over het ontwerp. Doeve: ,,Deze plek is gewoon van iedereen en dus wil iedereen er ook over meepraten." Onder andere de Henri van Abbestichting vond dat het plan te veel afbreuk doet aan het religieus erfgoed. Zo moeten altaar, heiligenbeelden en biechtstoelen plaatsmaken om licht en ruimte te creëren. Alleen de biechtstoelen aan de kant van de Kanaalstraat, zichtbaar als bakstenen uitbouwtjes van de kerk, zijn nog inzet van gesprekken met de Van Abbestichting. Die heeft al wel aangekondigd naar de Raad van State te stappen. Maar voor Dirrix en Doeve is helder dat het echte erkers moeten worden, een compromis zit er niet in omdat de kerk dan te donker en het gebouw aan de stadskant te gesloten blijft. ,,Als je een monument niet tot leven wekt, heeft niemand er iets aan", zegt Dirrix. Doeve is ook stellig: ,,Wat we toevoegen versterkt juist de kracht van de monumenten. Dat verhaal moeten we mensen wel duidelijk maken." 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De brasserie van het congreshotel in het nieuwe Mariënhage in Eindhoven. © Uitvaartcoöperatie Dela

Bovendien vrezen omwonenden parkeeroverlast vanwege het kleine aantal parkeerplaatsen dat rondom het historisch complex komt te liggen. Maar méér plekken zaten er niet in, dat gaat ten koste van het monumentale beeld. Doeve pleit voor 'omdenken'. ,,Kijk naar het voetbalstadion van Barcelona, midden in de stad, en zonder parkeerplaatsen. Mensen komen met openbaar vervoer. Bovendien is er genoeg capaciteit in de binnenstad. Tegenover de duizenden bezoekers van het centrum gaan de bezoekers van Mariënhage het verschil niet maken."

Volledig scherm
De Studentenkapel in het complex Mariënhage in Eindhoven wordt ook een kleinere ceremonieruimte. Ook hier wordt veel licht ingebracht. © Uitvaartcoöperatie Dela
Volledig scherm
Wethouder Mary Ann Schreurs © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Edzo Doeve, directievoorzitter van Dela. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Klooster Mariënhage in Eindhoven op woensdagmiddag © Michel Theeuwen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven