100 jaar dromerig verdwalen op de Vrije School

VideoEINDHOVEN/HELMOND - Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner de eerste Vrije School oprichtte. De Vrije Scholen in onze regio vieren dat op 28 oktober in het Parktheater. Maar in hoeverre is Steiners gedachtegoed honderd jaar later nog intact?

Uitleggen wat de Vrije School nou eigenlijk precies inhoudt, is nog niet zo eenvoudig. „Je ruikt het als je binnenkomt. Gebakken broodjes”, zegt Hendrikje van Dam. Dit is haar tweede jaar als juf op Vrije School Peelland in Helmond. Hiervoor heeft ze tien jaar op een andere Vrije School gewerkt, maar eerder ook op een ‘gangbare’ basisschool. „In het reguliere onderwijs werd ik een lesboerin, hier mag ik een kunstenares zijn.” Ze is zelf een kind van de Vrije School. Haar ouders geloofden sterk in de antroposofie, de leer van Rudolf Steiner waarbij innerlijke, kunstzinnige verdieping centraal staat. En dus ging Hendrikje als kind elke dag met de trein naar school, van Boxmeer naar Nijmegen.

 1. Buikpijn van ploeterend PSV
  PREMIUM

  Buikpijn van ploeterend PSV

  EINDHOVEN - Twee punten, vijftien tegengoals en drie rode kaarten. Cijfers van de laatste zes wedstrijden die de diepe crisis bij PSV illustreren. Hoe krijgen ze in Eindhoven de boel weer op de rit en is Mark van Bommel daar nog de juiste trainer voor? We vroegen het oud-spelers, supporters en andere betrokken bij de club. Vooral de smalle selectie, slechte aankopen en een flinke dosis pech worden genoemd als redenen voor de dramatische resultaten. In een kampioenschap heeft eigenlijk niemand nog vertrouwen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen