Het terrein waar tot vorig jaar de Orangerie, het voormalige azc stond, aan de Castiliëlaan in Eindhoven kan mogelijk ingezet worden om studenten te huisvesten.
Volledig scherm
PREMIUM
Het terrein waar tot vorig jaar de Orangerie, het voormalige azc stond, aan de Castiliëlaan in Eindhoven kan mogelijk ingezet worden om studenten te huisvesten. © Fotomeulenhof

1200 studentenkamers nodig in Eindhoven komend schooljaar

EINDHOVEN - Een garantie dat studenten in Eindhoven in september niet in tenten hoeven te bivakkeren bij gebrek aan kamers, kan wethouder Yasin Torunoglu niet geven. Maar hij wil wel een signaal afgeven: ,,We zien het probleem en zetten er onze schouders onder” om het tekort van zo'n 1200 kamers op te lossen.

Eindhoven buitenlandse studenten op TU/e.
Volledig scherm
Eindhoven buitenlandse studenten op TU/e. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

In ieder geval wil Eindhoven proberen zo snel mogelijk honderden studentenkamers en - woningen te bouwen op twee locaties in de stad: het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum aan de Castiliëlaan en het braakliggende Slachthuisterrein op de hoek Insulindelaan/Eisenhowerlaan, bij de Berenkuil. Maar ook onderzoeken de gemeente, corporaties en particuliere vastgoedeigenaren of het hospita's makkelijker gemaakt kan worden om kamers verhuren en of het mogelijk is zogenaamde friendscontracten af te sluiten: dan kunnen meerdere studenten een grotere woning huren die ze alleen niet kunnen betalen. Nu is dat vaak nog niet toegestaan, tenzij ze een relatie hebben. Onderwijsinstellingen zouden ook weer op grote schaal kamers kunnen huren voor hun studenten, zoals jaren geleden gebeurde; dat maakt de commerciële bouw van studentenhuisvesting aantrekkelijker. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven