Volledig scherm
PREMIUM
Een opgerold drugslab in Eindhoven © fotopersburo Bert Jansen

14.000 lijntjes coke per dag in regio Eindhoven

EINDHOVEN - Onderzoek naar de resten van drugsafval in het rioolwater in deze regio impliceren het beeld van lozingen op regelmatige en waarschijnlijk zelfs wekelijkse basis. Dat stelt Thomas ter Laak van KWR, het instituut dat jaarlijks onderzoek doet naar rioolwater in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. 

Sinds 2011 worden er jaarlijks een week lang monsters van het rioolwater genomen. Vooral de waarden van drugsafval met resten van amfetamine zijn in Eindhoven en omgeving steevast dermate hoog dat dit niet alleen van gebruikers kan zijn. Bij zes van de acht meetweken sinds 2011 was er mogelijk sprake van afvalresten van drugsproductie in het water ,,En als dat iedere keer als je meet het geval is, kun je wel spreken van een tendens”, aldus Ter Laak.

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven