Volledig scherm
Nicole van den Hurk.

14 oktober 2016 - Besluit over mogelijke nieuwe rechters in zaak Nicole van den Hurk pas woensdag

EINDHOVEN - Er wordt pas woensdag 19 oktober besloten of er nieuwe rechters moeten komen in de zaak-Nicole van den Hurk. De wrakingskamer kwam er vrijdag niet uit. Dat betekent weer vertraging in de zaak Nicole.

Advocaat Richard Korver wraakte vrijdagmorgen de rechtbank namens de nabestaanden van het 15-jarige meisje dat in 1995 werd omgebracht. Het Openbaar Ministerie vraagt op zijn beurt de wrakingskamer het verzoek van de familie Van den Hurk en advocaat Korver af te wijzen: een onwelgevallige beslissing betekent nog geen partijdigheid.

Volgens Korver heeft de familie het gevoel dat de rechtbank geen respect heeft voor de familie van Nicole. Hij staat stiefmoeder Jolanda van der Weijden, haar dochter Debbie en Nicole's halfbroer Tommy bij.

Woedend
Donderdag voegde ook vader Ad van den Hurk zich bij dat drietal. "De verdediging en het Openbaar Ministerie kregen alle ruimte om verklaringen in de rechtszaal af te leggen, de familie niet", aldus advocaat Korver. De rechter zei kort na het indienen van het wrakingsverzoek: "De pennen gaan neer. We gaan het verzoek voorleggen aan de wrakingskamer."

Advocaat Job Knoester die verdachte Jos de G. reageerde woedend. "De nabestaanden zijn geen procespartij en alleen een procespartij mag zo'n verzoek doen. Nu mag een willekeurig iemand in de zaal zeggen dat ie de rechters wraakt en dan gaan de pennen neer." Een onjuiste beslissing van de rechtbank dus, aldus Knoester. "Het besluit het aan de wrakingskamer voor te leggen, is al reden voor wraking op zich."

Opnieuw vertraging
De rechtbank probeerde vrijdag nog een wrakingskamer samen te stellen die de rechters moet beoordelen. Als er nieuwe rechters moeten komen, betekent dat opnieuw vertraging in de rechtszaak die al eerder met bijna een jaar werd uitgesteld. De drie rechters zouden op 11 november uitspraak doen.

Korver vroeg de rechters vrijdagmorgen zelf al om op te stappen. De raadsman vroeg de rechters Tommy van den Hurk te laten spreken maar dat stond de rechter niet toe. Vader Ad mocht nog wel iets zeggen, al mocht dat alleen gaan over het onderzoeksdossier en niet over wat de advocaat en het OM hadden opgeworpen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen