Volledig scherm
Amaro in het stroomhuisje Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

15 jaar Stroomhuis Eindhoven: Van no go-zone tot broedplek

VIDEOEINDHOVEN - Ingeklemd tussen de Fellenoord en het spoor wist het Stroomhuis in vijftien jaar uit te groeien tot een van de boeiendste broedplekken van Eindhoven. Man van het eerste uur en directeur: creatieve piraat André Amaro. Over de baarmoeder van Amaro Industries.

Artikel gaat verder onder de video.

Hoe zag de eerste dag in Het Stroomhuis eruit?
André Amaro: ,,Ha, dat was toen wij een vrachtwagen hierachter parkeerden, ladder tegen de muur, door een luik naar binnen. Ik flikkerde nog bijna door een ander luik naar beneden, maar goed, toen kwam ik via een touw hier terecht, wat nu het concertzaaltje is. Dat was het begin.” Amaro (geboren in Lissabon, op zijn 13e kwam hij naar Eindhoven) en de zijnen kraakten het pand aan het Eindje in 2002, omdat ze heel boos waren op de politiek. Ze moesten weg uit 2B, die andere vrijbuiterplek in Eindhoven, naast De Effenaar. ,,Ondanks allerlei afspraken”, aldus een nog altijd giftige Amaro.

Het Stroomhuis van de Nederlandse Spoorwegen, ingeklemd tussen de Boschdijktunnel, de Fellenoord en het spoor, was vijftien jaar geleden een verloren plek: ,,Een no-go-zone, waar werd gedeald en getippeld, waar de gemeente niets mee deed. Voor ons ideaal dus. Hadden we gelijk een plek en konden we onze ideëen duidelijk maken.” Een week later werd er zeefdrukapparatuur naar binnen gerold en spullen voor de oefenruimte, het concertzaaltje en een filmzaaltje. ,,Ik ben er gaan wonen en we waren klaar. Dachten we.”

Quote

Wij zien dus dat heel veel mensen ons buitengewoon serieus nemen, behalve de gemeente Eindhoven.”

Want, het pand was wel een ruïne. ,,De voorkant was zwartgeblakerd, er was geen stroom, geen water. Alle ramen lagen eruit, vrijwel alle dakpannen ontbraken. Dat hebben we opgeknapt.” Veel gedoe volgt, met burgemeesters Welschen en Sakkers. Over vergunningen en het mogelijk vestigen van supporterscafé De Aftrap op de plek van het Stroomhuis. ,,Intussen werken we samen met Lowlands, North Sea Jazzfestival, De Parade, Oerol, Holland Festival, en ga maar door. Ik werk nog altijd samen met Johan Simons, al 22 jaar! Allemaal vanuit het Stroomhuis opgezet. Wij zien dus dat heel veel mensen ons buitengewoon serieus nemen, behalve de gemeente Eindhoven.”

Volledig scherm
Amaro in het stroomhuisje Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eindhoven trouw
Ja, hij is het meer dan eens, hartstikke kotsbeu. ,,Ik heb aanbiedingen gehad van de Westergasfabriek en NDSM-terrein in Amsterdam en ook van de Van Nellefabriek in Rotterdam. Maar juist in die tijd vroeg Trudo ons of we iets wilden gaan doen op Strijp S en zijn we begonnen met het Ketelhuis. Toen ik daarvoor tekende, heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Gij zult voor altijd met Eindhoven getrouwd blijven’. Daar heeft de gemeente dus niet voor gezorgd, maar die betonboeren van Trudo. Ha!”

Hij zou er op 1 januari 2020 uit moeten; er is een ontruimingsprocedure gestart. ,,No way dat ik dat ga doen hè, dat snap je wel. Eerst de tent helemaal verbouwen en dan over drie jaar weg? En waarom? Om er een braakliggend terrein van te maken en over vijftien jaar een kantoortoren van twintig verdiepingen wegzetten? Kom op zeg! Dat gaan we echt niet doen.”

Wat Amaro ook stoort, is dat veel mensen van de gemeente een verkeerd beeld hebben wat er speelt in het Stroomhuis. ,,Dat is het beeld van hasjrokende jongeren op een versleten bank die bier drinken en veel te veel herrie maken. Onzin! Wat is dat toch voor fucking shit man! Kijk toch wat we doen hier!” Amaro spuugt het bijna uit. Weer wat rustiger: ,,Maar ik vind dat soort processen ook wel heel leuk hoor. Politiek vind ik fantastisch om te doen.” Wat hij nu wil? ,,Een vast contract, gewoon huur betalen, vaste programmering, drie dagen per week en op die manier het Stroomhuis voor de stad behouden.”

Wat is precies het DNA van het Stroomhuis?
,,Doen met wat je hebt. Koesteren wat je hebt. Oog voor het vreemde, onbekende. Ik bedoel: zes jaar geleden zag je Kovacs hier in de binnenstad spelen met een junkiegitarist en toen wilde niemand haar kennen. Nu wil iedereen met haar knuffelen. Kovacs is hier begonnen en dat geldt voor heel veel Eindhovense bands. En verder over dat DNA: scherp blijven op wat er in de straat speelt. Tegen de tijd dat het op tv komt, ben je veel te laat.”

Als je moet kiezen tussen Stroomhuis en Ketelhuis, wat kies je dan?

,,Ahhh, fuck, man, wat is dat nou voor een vraag…?! Tja, dan kies ik toch voor het Stroomhuis. En puur omdat het Ketelhuis een bedrijf is, en dit hier is meer een speelplaats, een plek waar ik dingen kan bedenken. Hier begint alles, precies. Dit is de baarmoeder.”

In het Veemgebouw heeft hij inmiddels 3200 vierkante meter in beheer. Hij huurt de complete achtste verdieping voor acht jaar. Heeft er een zeefdrukkerij in geplaatst, een staalwerkplaats, decorbouw, animatiestudio, geluidsstudio, keramiekatelier, een ontwerpstudio, een grote keuken; dat is er allemaal. In het Stroomhuis staat dergelijke apparatuur ook, maar is puur bedoeld als laboratorium, om nieuwe dingen uit te vinden. Amaro: ,,We moeten nog een openingsfeestje organiseren, bedenk ik nu….” Op het dak van het Ketelhuis, ook op Strijp S, komt een roof-top-farm. ,,Dat is kleine ‘boerderij’ in de vorm van een Victoriaanse kas die wordt gebruikt voor congressen, diners en concerten en zo. Dat moet dit jaar klaar zijn.”

Hoeveel uur hij slaapt was de vraag en hij zegt ,,Vier uur. Als ik in m’n eentje slaap dan en dat is niet zo vaak. Ik doe wel vaak een siësta.”

Over een jaar, dan draagt hij alles over aan zijn compagnon en zijn ‘kinderen’. Wat hij dan gaat doen? Jointjes roken en bier drinken op de bank? ,,Ha, ha! Nee. Ik wil nog meer dingen gaan doen in Portugal (waar hij nu allerhande projecten heeft, zoals werkplekken, red.).”

Als jij je voorstelt aan mensen, hoe omschrijf je dan je werk?

,,Ik heb een filmpje van zestig seconden dat ik dan laat zien. Wat? Heb ik dat filmpje niet bij me? Kak! Ehh, creatieve piraat dan? Ontdekkingsreiziger, charlatan… zoiets.”

Wat is het beste van Eindhoven?

,,Niet lullen maar poetsen.”

Wat moet acuut weg in Eindhoven?

,,Fuck, man!!!” Stilte…

Hoe oud ben je eigenlijk?

,,Ehh, 46 of 47, weet het niet precies. Mijn medewerkers vinden dat ik 16 ben.”

Mooi, maar wat moet nou weg hier…?

,,Oké dan: dat karkas aan de Vonderweg, tegenover het PSV Stadion. Dat staat er al ik weet niet hoeveel jaar zo bij. Je had er toch godver prima studentenwoningen van kunnen maken? Bedrijven die dat soort dingen doen, moeten extra belasting betalen. Kak!”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven