150 pro-piet-demonstranten lopen door Eindhoven richting PSV-stadion. Krijgen applaus maar ook waarschuwingen

VideoEINDHOVEN - Zo'n 150 voorstanders van Zwarte Piet stonden bij de demonstratie op het Stadhuisplein in Eindhoven. Rond 19.00 uur kwamen zij samen om tot uiterlijk 20.30 uur op te komen voor het behoud van Zwart Piet. Ze verlieten na de toespraak het plein en liepen zingend door de stad: ,,Sinterklaas, wie kent hem niet?”

Rond 19.30 uur waren er zo'n 150 demonstranten aanwezig. Mede-initiatiefnemer John van der Vorst hield een toespraak, waarin hij zei ‘dat het nog geen gelopen race is dat het er volgend jaar anders aan toe gaat'. ,,Goed dat wij ons laten horen.” Na zijn toespraak droop ongeveer een derde van de aanwezigen af. 

Stoet loopt met megafoon door het Glow-publiek

De rest liep zingend in een optocht over de Markt door het Glow-publiek richting het PSV-stadion. Van sommige terrasjes krijgen de Zwarte Pieten applaus.

Anderen zeggen tegen hun kinderen dat dit niet de echte Pieten zijn, omdat hun taalgebruik niet kindvriendelijk is. Door een megafoon klinkt af en toe een vloekend geschal. 

De demonstratie verloopt rustig. Er is welgeteld een agent die met de stoet meeloopt.

Volledig scherm
De pietendemonstranten lopen door de stad met een megafoon in Eindhoven © Bart-Jan van Rooij

Volgens Van der Vorst heeft zijn actiegroep ‘Eindhoven handhaaft Zwarte Piet’ bewust voor de vrijdagavond gekozen. ,,We vinden niet dat de intocht zelf verpest moet worden met vuurwerk en relletjes”, noemt hij als belangrijkste argument. Naar verluidt sluiten ook voetbalsupporters zich aan bij de demonstratie. ,,Dat valt te verwachten, bij een Eindhovens initiatief is de kans altijd groot dat er ook PSV’ers aanhaken.” Voorafgaand aan de demonstratie hadden zich zo’n 120 deelnemers aangemeld. ,,Ik hoop dat het er in elk geval meer zullen zijn dan zaterdag bij Kick Out Zwarte Piet.”

Volledig scherm
Pro-pietendemonstranten in Eindhoven © Foto fotopersburo Bert Jansen/Arno van der Linden.
Volledig scherm
Ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven vorig jaar. © ANP
Volledig scherm
2019-11-14 14:54:51 Golf Pietprotesten in het land. UPDATE eerder verzonden graphic. ANP INFOGRAPHICS © ANP Graphics

In samenwerking met indebuurt Eindhoven