Treintstation Breda.
Volledig scherm
Treintstation Breda. © ANP

180 dagen celstraf voor man uit Eindhoven die finaal door het lint ging op station

BREDA - Een 36-jarige Eindhovenaar die op 16 maart op het station van Breda compleet door het lint is gegaan tegen medewerkers van de NS en politie-agenten, is veroordeeld tot 180 dagen cel waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

Voorts heeft de rechtbank in Breda hem 240 uur werkstraf opgelegd en moet hij in totaal 2.100 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De man is schuldig aan mishandeling van negen personen en doodsbedreigingen tegen politie-agenten.

Wildeman

De Eindhovenaar ging als een wildeman tekeer op het perron, nadat hij in de trein was betrapt op zwartrijden. NS-medewerkers wilden hem overdragen aan de gewaarschuwde politie. De agressieve man sloeg, schopte en spuugde. En dreigde: ,,Ik schop jullie de kop van de romp. Ik schiet jullie overhoop met een AK 47”.

De eis was zeven maanden, waarvan slechts twee voorwaardelijk. De man hoeft nu echter niet terug naar de gevangenis na zijn voorarrest van 13 dagen. ,,De maatschappij is in dit geval niet gebaat bij een lange onvoorwaardelijke straf”, aldus het vonnis. 

Snelle behandeling

De motivatie van de rechtbank is dat de man nu werk heeft, waardoor hij de schadeclaims sneller kan terugbetalen. Bovendien heeft hij snel hulp nodig om op het rechte pad te blijven. Hij moet zich laten behandelen bij Novadic-Kentron. 

Hij had de avond voor het geweldsincident drugs gebruikt en een enorme hoeveelheid alcohol gedronken. De straf is ook lager omdat de NS-medewerkers geen boa’s waren. Geweld tegen handhavende ambtenaren wordt altijd zwaarder bestraft. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven