Volledig scherm
Vestdijk ter hoogte van kruising Ten Hagestraat - Kanaalstraat waar automobilisten straks niet meer rechtdoor mogen rijden. © Google Streetview

2 miljoen tekort voor herinrichting Vestdijk Eindhoven; werk start in mei

EINDHOVEN - 2 miljoen euro komt de gemeente Eindhoven tekort voor de herinrichting van de Vestdijk. De tijdelijke praktijkopstelling gaat wel door, maar voor de definitieve ombouw van de binnenring moet het college op zoek naar meer geld. Waarschijnlijk wordt de weg in stukken aangepakt. 

Dat blijkt uit een brief die het college dinsdag heeft gestuurd aan de gemeenteraad. Daarin worden de totale kosten voor de Vestdijk geschat op 5,5 miljoen euro terwijl er maar 3,5 miljoen beschikbaar is, onder meer van het Rijk. Wel kondigt het college aan dat op maandag 22 mei begonnen wordt met de nieuwe, tijdelijke inrichting van de Vestdijk. Die moet al op 2 juni klaar zijn. 

Gefaseerd
Volgend jaar volgt de definitieve inrichting, maar wellicht niet in één keer. Het college van B en W schrijft dat de aannemers die inschrijven op het werk gevraagd wordt het hele tracé van 1,2 kilometer in stukken op te delen. Die zouden dan gefaseerd uitgevoerd kunnen worden. Veel hangt dan af van de vraag of B en W erin slaagt meer geld voor het project te vinden.  

Eerder benadrukte wethouder Mary Ann Schreurs desgevraagd nog dat alles binnen het budget kon worden uitgevoerd. Nu schrijft het college dat 'het niet haalbaar is zowel extra kwaliteit toe te voegen aan de Vestdijk, als het hele tracé te realiseren binnen het budget'.De kostenoverschrijding ligt volgens het college niet aan de tijdelijke oplossing. Die kost 'slechts' 250.000 euro.  

Rijbaan minder
Daarvoor wordt de straat ongeveer zo ingericht als dat in de definitieve oplossing ook gebeurt. Belangrijkste maatregel is dat automobilisten bij het kruispunt Vestdijk-Kanaalstraat niet meer rechtdoor kunnen richting station. Ook komt er één rijbaan minder voor autoverkeer, eenrichtingsverkeer richting noorden en een maximumsnelheid van 30km. Het fietspad richting station wordt tijdelijk verplaatst naar de vrijkomende rijbaan, het pad richting zuiden blijft voorlopig liggen. 

Doel is om de luchtkwaliteit fors te verbeteren, de oversteek te vergemakkelijken en de binnenring groener te maken. Ook komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook al in de tijdelijke oplossing wordt met diverse bureaus, horeca-ondernemers en bewoners voor de oostkant gewerkt aan meer activiteiten en (tijdelijke) inrichting.  De tijdelijke maatregelen worden vervolgens geëvalueerd met betrokkenen, waarna het definitieve ontwerp wordt bepaald.

Ook voor de tijdelijke situatie wil de gemeente over de gewijzigde situatie communiceren via allerlei manieren. Verder wordt het verkeer gevolgd met camera’s en tellingen. Als het nodig is, volgen tussentijds extra maatregelen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen