Volledig scherm
Schaapsherder Matthijs de Haas, die de 250 schapen op de 'Big Sheep Tour' begeleidt, in Schaapskooi De Plaetse in Heeze. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

250 heideschapen gaan op tournee door regio Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Begin september trekken 250 Kempische heideschapen door de hele regio. De stichting het Kempisch Heideschaap wil daarmee onder andere aandacht vragen voor duurzaam natuurbeheer.

Een kudde van 250 schapen trekt van 2 tot en met 17 september door de regio. In een grote boog van 140 kilometer doen ze de dorpen om Eindhoven aan. De aanleiding voor deze 'Big Sheep Tour' is het 50-jarig bestaan van de Stichting het Kempische Heideschaap.

In 1967 is begonnen met het 'terugfokken' van het toen nagenoeg verdwenen schaap. Er grazen nu in en buiten Brabant weer vele kuddes met in totaal duizenden Kempische heideschapen. De stichting zelf beheert haar kudde op de Strabrechtse Heide vanuit Schaapskooi De Plaetse in Heeze.

Nieuwe schaapskooi
Kees van Hee, voorzitter van de Stichting het Kempisch Heideschaap, vertelt dat de tour twee doelen heeft. ,,We willen ten eerste aan het grote publiek duidelijk maken dat duurzaam natuurbeheer alleen met schapen kan", zegt hij. ,,Daarnaast is het de bedoeling om geld in te zamelen voor een nieuwe schaapskooi." Die is nodig, omdat de kooi in Heeze niet meer groot genoeg is. ,,Want onze kudde daar is van 250 naar 700 schapen gegaan", legt Van Hee uit.

Waar de nieuwe kooi komt te staan, is nog niet helemaal duidelijk. Misschien wel gewoon in Heeze bij de andere kooi. Maar Geldrop is ook een optie. ,,We zijn bijvoorbeeld aan het kijken naar Gijzenrooi. Maar dat is allemaal nog in studie."

Aanvankelijk zou de tournee door de regio in mei plaatsvinden. Maar volgens de herders kwam die datum te vroeg voor de moederschapen die pas lammetjes hebben gehad en de pasgeboren lammetjes.

Trektocht
Op de plekken die de schapen tijdens hun grote tournee aandoen zijn allerlei activiteiten. Voorlichting, schapen scheren en schapen hoeden zijn daar voorbeelden van. Voor de scholen zijn een lesprogramma en kleurplaten beschikbaar. Voor de avonden denkt de organisatie aan de mogelijkheid om een netwerkborrel te organiseren. ,,Het thema leiderschap kan dan bijvoorbeeld in de praktijk geoefend worden door de kudde te beheren", zegt organisator Vera van den Boogaard. ,,De trektocht door de regio zal ongetwijfeld een opvallende gebeurtenis zijn."

Tourschema: 2 september Heeze; 3 september Valkenswaard; 4 september Eersel; 5 september Waalre; 6 september Eindhoven; 7 september Eindhoven; 8 september Oirschot; 9 september Oirschot; 10 september Best; 11 september Son en Breugel; 12 september Lieshout/Aarle-Rixtel; 13 september Nuenen, 14 september Geldrop; 15 september Mierlo; 16 september Someren; 17 september Heeze.

Bezoek voor meer informatie over bijvoorbeeld de activiteiten in elke gemeente deze site.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven