Volledig scherm
Het Van Moll Fest bij het Evoluon © Bert Jansen

300 speciaalbieren in bierparadijs Evoluon

EINDHOVEN - Bierliefhebbers waanden zich zondag rond het Evoluon in het paradijs op het vierde Van Moll Fest met ruim driehonderd speciaalbieren.

Een ding hadden de 2500 bezoekers van het uitverkochte Van Moll Fest in ieder geval gemeen: de liefde voor een goed glas bier. En wat dat betreft konden ze in een iconische entourage rond het Evoluon hun hart ophalen want ze konden bij de taps van bijna dertig brouwerijen uit binnen- en buitenland kiezen uit zo'n 330 speciaalbieren. 

Van lichte, blonde biertjes van net 3 procent tot de echte zware jongens van 15 procent. Op het gras tegenover het Evoluon laten Patrick en Coen (beiden 20) zich hun eerste biertjes smaken. ,,We gaan zoveel mogelijk biertjes uitproberen", zeggen de twee Eindhovenaren. ,,De 330 zullen we niet halen maar we doen ons best." Waar Coen meer houdt van donker bier, geeft Patrick de voorkeur aan het lichter gekleurde gerstenat. ,,We kijken wel hoever we komen." 

Iets verderop nemen Ilona van der Dorst (24), what's in a name, lacht ze zelf en Channel van de Kam (25), allebei uit Son, genietend een slok van hun biertje. Ook hier bij de een de voorkeur voor donkerdere biertjes (Ilona) en bij de ander voor lichtere. ,, Er zijn tegenwoordig zoveel speciaalbiertjes dat er altijd wel enkele van je smaak tussenzitten", zeggen ze. ,,En net als wijn kan ook bier een heel aangename beleving geven." Ze geven enkele tips om het zolang mogelijk vol te houden. ,,Een 'bodem' hebben voor je met drinken begint, tussendoor regelmatig eten en soms een glas water tussendoor." 

Meer dan bier

De Limburgse broers Han, Harrie en Pieter Winteraeken, alledrie vijftigers, blijken doorgewinterde liefhebbers te zijn. Wat heet. Op de tafel voor hun staan niet alleen enkele glazen speciaalbier maar ook brood, een pot olijven, ham en Hausmacher Bratwurst. Han (58) is de meest spraakzame en blijkt vanaf 1978 bezig zoveel mogelijk verschillende bieren tot zich te nemen. ,,Ik heb in de vier, vijf belangrijkste bierlanden zo'n 10.000 verschillende speciaalbiertjes gedronken." Zijn broer Harrie: ,,Allemaal bijgehouden op papier." Hoever ze vandaag komen met die overdonderende keus weten ze niet. ,,Dat zien we wel. Het gaat vooral om het genieten." 

Erwin van Moll, de Eindhovense bierbrouwer die het festival organiseert, geniet van de sfeer en entourage. ,,Prachtig toch zo'n evenement bij een van de Eindhovense iconen. Je ziet alleen maar genietende mensen." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven