Volledig scherm
Het graf van Nicole van den Hurk op Begraafplaats St. Paulus. Op 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden. © ANP

31 augustus 2018 - Jos de G. neemt laatste woord: 'Ik ben onschuldig, ik en mijn familie gaan door een hel'

HELMOND – ,,Ik ga net als de nabestaanden door een hel op dit moment. En mijn familie ook. Ik ben onschuldig en kan geen excuses aanbieden.” Dat zei Jos de G. vrijdag tijdens de laatste zittingsdag in de rechtbank in Den Bosch. De G. wordt verdacht van het verkrachten en doden van de Eindhovense scholiere Nicole van den Hurk. Zijn advocaten vragen om vrijspraak.

De G. nam vrijdag het laatste woord en verzekerde de rechters dat hij niets te maken heeft met de gewelddadige dood van het 15-jarig meisje. ,,Het is heel erg als een meisje dood wordt gevonden. Ik kan nergens verantwoordelijkheid voor nemen”, zei hij.

'Geen nieuw licht'

Het Openbaar Ministerie en de advocaten van Jos de G. kwamen vrijdag voor de laatste keer aan het woord. Volgens de officier van justitie hebben de advocaten in hun lange pleidooi geen enkel nieuw licht op de zaak kunnen werpen. Al hun argumenten zijn al eerder bij de rechtbank over tafel gegaan, betoogde de officier.

Jos de G. werd in 2014 opgepakt, nadat een DNA-spoor hem bij de politie in beeld had gebracht. De G. ontkent. Het lichaam van de Eindhovense Nicole van den Hurk werd in november 1995 gevonden in een bos, na ruim zes weken te zijn vermist.

Uitspraak

Volgens het OM is het gevonden DNA-spoor een belangrijk bewijsmiddel. De G.'s advocaten menen dat het spoor niet aantoont dat De G. het slachtoffer heeft verkracht en gedood. 

In hun ogen is de aanwezigheid van DNA van een onbekend gebleven persoon op het lichaam van het slachtoffer een krachtige aanwijzing dat Jos de G. niet de dader is. ,,Wij kennen geen zaak met zó veel aanwijzingen voor een andere dader", aldus de raadslieden.

Over zes weken, op 9 oktober, doet het Gerechtshof uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen