Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

360 extra fietsrekken bij station Eindhoven tegen chaos fietsparkeren

EINDHOVEN - 360 extra fietsrekken laat de gemeente Eindhoven deze week plaatsen bij het station, de meeste aan de zuidzijde bij het Stationsplein. Die moeten de fietsparkeerchaos enigszins verlichten. 

Het duurt namelijk nog tot begin 2020 voordat de geplande fietsflat aan de noordzijde (5000 plaatsen) en nog enkele jaren langer voordat de ondergrondse fietsenstalling aan de zuidzijde klaar is. Dat laat de gemeente Eindhoven weten in een persbericht. 

Fietsparkeerchaos

De werkzaamheden zijn maandag al gestart. Aan de noordzijde van het station zijn 2100 plekken maar dat is onvoldoende voor het groeiend aantal reizigers dat met de fiets komt. Dat zorgt ervoor dat veel fietsen niet alleen fout (buiten de rekken), maar vaak ook hinderlijk (op blindengeleidelijnen, op het voetpad of op plekken waar hulpverleners door moeten kunnen) geparkeerd staan. De bestaande rekken worden ook opnieuw verdeeld en de blindengeleidelijnen worden beter aangegeven. Tot de drie lagen tellende fietsflat klaar is, gaat de gemeente ook meer optreden tegen verkeerd of te lang geparkeerde fietsen.

Aan de centrumzijde is wat meer plaats, zowel in de rekken als om nieuwe te plaatsen. Daar komen 280 rekken erbij. Dat is in afwachting van de uitvoering van het plan District E met zijn drie grote woontorens én een grote ondergrondse fietsenstalling. Die is echter ook pas in 2022 of 2023 helemaal klaar. 

Toegankelijke binnenstad

Bovendien investeert de gemeente in de fietsenstalling onder de Heuvel. Daar komen nieuwe gebruiksvriendelijke rekken, laadvoorzieningen voor elektrische fietsen en een reparatiewerkplaats. Verder blijft de gemeente in de binnenstad optreden tegen verkeerd gestalde fietsen. Dat zorgt niet alleen voor een beter toegankelijke binnenstad, de gemeente zegt ook dat betere stallingen leiden tot  minder fietsendiefstal. Het aantal gestolen fietsen is in 2016 met 21 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven