Volledig scherm
De ingang van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep. © Archieffoto Van de Meulenhof

7,5 miljoen uit Regiodeal naar vernieuwde Tongelreep in Eindhoven

EINDHOVEN - Het vernieuwde zwembad de Tongelreep in Eindhoven wordt ook uitgebreid met een achtbaans zwembad waarin tevens (internationale) waterpolowedstrijden kunnen worden gespeeld. De bouw van dat extra bad, naast de drie al geplande nieuwe baden, is mogelijk doordat er vanuit de Regiodeal tussen Brainport en het kabinet-Rutte III 7,5 miljoen euro in de nieuwbouwplannen wordt gestoken. 

De stichting Brainport heeft dat dinsdagmiddag bekend gemaakt. De Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) van sport en economie reageert zeer enthousiast op die bijdrage. 

,,Na de mislukte aanbesteding van de nieuwbouw van de Tongelreep vanwege de te hoge bouwkosten is dit goed nieuws", aldus Steenbakkers. ,,Aanvankelijk leek het erop dat we terug bij af waren, en dat er alleen een basiszwemvoorziening zou komen. Dat er nu nog een extra zwembad bij kan komen, is daarom een prima zaak voor alle Eindhovense zwemmers.”

Meer flexibiliteit

De bouw van een extra bad bij de vernieuwde Tongelreep zorgt volgens Steenbakkers voor veel meer flexibiliteit in zowel de nieuwe Tongelreep als in het aanpalende VDH-zwemsportcentrum. ,,Het wordt daardoor voor alle verenigingen veel makkelijk om te switchen tussen de verschillende baden zonder dat ze elkaar daarbij in de weg zitten.”

De 7,5 miljoen euro voor de nieuwe Tongelreep komt bovenop het bedrag van in totaal 19 miljoen euro dat de Eindhovense gemeenteraad al eerder op zij gezet heeft voor de bouw van een nieuw zwembad. De vorige Eindhovense raad besloot inmiddels al weer bijna drie jaar geleden dat het golfslagbad op slot moest: het was te duur om het te renoveren. 

Daarvoor in de plaats zou in de Genneper Parken een nieuw zwembad moeten komen, dat onder meer zou komen te bestaan uit een gezinsbad, een nieuw 25-meterbad, een instructiebad, een reactiveringsbad, een ligweide met waterspeelplaats. Ook zouden er een nieuwe entree, nieuwe horeca en nieuwe technische installaties komen. 

Vervolgens bleek dat er geen bouwbedrijven bereid waren de nieuwe Tongelreep te bouwen voor de 12 miljoen euro die de gemeente er voor over had. Steenbakkers, in juni vorig jaar aangetreden, bracht het bouwplan daarna terug tot drie baden, de zogenoemde basisconfiguratie.  

Maar hij beloofde de gemeenteraad daarbij wel dat hij op zoek zou gaan naar externe financiers: publieke of private partijen die bereid zijn te investeren in de nieuwe Tongelreep. ,,Deze substantiële bijdrage van Brainport vanuit de Regiodeal is het eerste concrete resultaat van die zoektocht", zegt Steenbakkers. ,,We zijn nog in gesprek met meer partijen, en het ziet er goed uit. Na de zomervakanties verwacht ik meer nieuws.”      

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8848 stemmen