Kasteel Gemert kan voor de herontwikkeling rekenen op een half miljoen euro van de Brainportgelden.
Volledig scherm
Kasteel Gemert kan voor de herontwikkeling rekenen op een half miljoen euro van de Brainportgelden. © FotoMeulenhof

7 miljoen van Brainportgelden voor voorzieningen in regio Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Negen projecten om sport-, cultuur- en natuurvoorzieningen in de regio te verbeteren mogen samen vijf miljoen euro uit de Brainport Regio-envelop verdelen. Onder meer het Vincentre in Nuenen, het kasteel in Gemert, sportcampus De Braak in Helmond en natuurgebied De Groote Heide krijgen bedragen tot 750.000 euro bijgeschreven. 

Dat heeft Brainport Development, dat de in totaal 130 miljoen euro uit de rijksbijdrage voor de regio beheert, bekendgemaakt. De organisatie verdeelt in totaal 7 miljoen euro. Een half miljoen euro gaat naar de samenwerkende bibliotheken in Zuidoost-Brabant, 1,5 miljoen naar de culturele podia in Eindhoven, Helmond, Veldhoven, Valkenswaard en Bergeijk. Die samenwerkingsverbanden werden in juli van vorig jaar al erkend met de financiële toezegging. 

Goed voorzieningenniveau houdt talenten hier

Het Vincentre in Nuenen krijgt 435.000 euro uit de regiogelden van het rijk voor Brainport.
Volledig scherm
Het Vincentre in Nuenen krijgt 435.000 euro uit de regiogelden van het rijk voor Brainport. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Brainport Development deed toen ook de oproep aan de subregio's stedelijk gebied Eindhoven-Helmond, Peel, A2-gemeenten en de Kempen om met voorstellen voor projecten te komen. Die moesten het voorzieningenniveau op het gebied van sport, cultuur en natuur verbeteren. Omdat een goed voorzieningenniveau er voor kan zorgen dat de nodige talenten en medewerkers voor Brainport hier naar toe komen en daarna ook hier blijven, zo luidt de redenering achter de subsidiepot. 

De in december door de regio's ingediende voorstellen krijgen nu de bevestiging van Brainport Development dat ze op geld kunnen rekenen. Voorwaarde was wel dat gemeenten, instellingen en bedrijven eenzelfde bedrag of meer bijleggen, de zogenaamde cofinanciering. De projecten kunnen pas achteraf declaraties indienen, als ook bewezen is dat andere partijen steun verlenen. 

Het gaat om de volgende projecten: 

Kasteel Gemert, de restauratie en herontwikkeling van het cultuur-historisch erfgoed en openstelling voor breed publiek. Bijdrage Brainport: 500.000 euro 

•  Sport- en beleefcampus De Braak in Helmond, 850.000 euro steun bij de inrichting van het terrein met sport- en spelelementen en een living lab voor data. 

•  Vincentre in Nuenen, voor de herontwikkeling en inrichting van het museum en de ontwikkeling van een educatief programma. Bijdrage: 435.000 euro.

• Kunst- en cultuurroute in Veldhoven, Best, Oirschot, Eindhoven, Waalre, Geldrop-Mierlo en Son en Breugel, voor de realisatie van nieuwe kunstelementen en het aanleggen van een route om elementen in de regio met elkaar te verbinden en beter bereikbaar te maken. Bijdrage:  715.000 euro.

• Cartierheide, Bladel, Eersel, bouw van een uitkijktoren in het natuurgebied en verbreding van de fietspaden en berbetering van de aansluiting met de omgeving, bijdrage: 300.000 euro. 

Theater De Kattendans in Bergeijk krijgt 650.000 euro van de regionale Brainportgelden voor de grote verbouwing.
Volledig scherm
Theater De Kattendans in Bergeijk krijgt 650.000 euro van de regionale Brainportgelden voor de grote verbouwing. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijnen

• Theater de Kattendans in Bergeijk, upgrade en herontwikkeling; bijdrage: 650.000 euro. 

•  Atletiek in de volle breedte in Reusel-De Mierden, 300.000 euro voor het verbeteren van de bestaande atletiekaccommodatie in Reusel om meer mensen aan het sporten te krijgen en kansen te creëren voor verschillende doelgroepen. 

•  Natuurgrenspark De Groote Heide in Heeze-Leende, Cranendonck, Valkenswaard, 500.000 euro voor de aanleg van natuurpoorten met nieuwe voorzieningen in en bij het natuurgebied om daarmee gebruik van het gebied te stimuleren en de herkenbaarheid en belevingswaarde van het gebied te vergroten.

•  Sport & Vitaliteit van gemeenten Heeze-Leende, Cranendonck en Valkenswaard, 750.000 euro voor het aanleggen en upgraden van verschillende sportvoorzieningen voor onder meer de aanleg en verbetering van hockeyvelden, padelbanen en sporthallen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven