Volledig scherm

75-plusser en gedupeerd door chaos bij het CBR? KBO-Brabant helpt met schadeclaim

EINDHOVEN -75-plussers die de dupe zijn van de chaos bij het CBR kunnen hun schade verhalen op de rijbewijsinstantie. Die bekijkt dan per geval of de claim wordt ingewilligd. Het CBR heeft aan verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen beloofd daarbij coulant te zijn. 

De bewindsvrouw gaat op haar beurt uitzoeken of ‘goedgekeurde’ 75-plussers met een oud rijbewijs, in afwachting van hun nieuwe, tóch de weg op mogen. Ze treedt daarvoor in overleg met politie en verzekeraars en belooft binnen drie weken duidelijkheid hierover. 

KBO-Brabant is blij met de toezeggingen van de minister en het CBR. ,,Cliënten mogen niet de dupe worden van een falend overheidsapparaat”, zegt voorzitter Leo Bisschops. Hij heeft zich sterk gemaakt om de problemen van 75-plussers met het CBR bij de Haagse politiek onder de aandacht te krijgen.

Deze groep automobilisten moet voor rijbewijsverlening verplicht medisch worden gekeurd. In dat proces gaat veel mis, omdat het CBR zijn zaken niet op orde heeft. De organisatie kampt met een tekort aan keuringsartsen er heerst administratieve chaos. Ook het nieuw computersysteem werkt niet optimaal. Hierdoor zitten ouderen soms zelfs maanden zonder rijbewijs. 

Puinhoop 

Volgens Bisschops zijn veel 75-plussers door de puinhoop bij het CBR buiten hun schuld op kosten gejaagd. Bijvoorbeeld omdat formulieren in de  bureaucratische molen zoek raakten, waardoor weer een nieuw formulier van bijna veertig euro moest worden gekocht. Ook wijst hij op onnodige oogonderzoeken (80 euro) of hoog oplopende kosten voor (slecht beantwoorde) telefoontjes naar de instantie. Het komt ook voor dat het nieuwe rijbewijs nog niet binnen is, maar de verzekering van de auto wel doorloopt. 

KBO-Brabant gaat gedupeerden helpen met hun schadeclaims. ,,En we zullen er op toezien dat ze niet ook daar weer in bureaucratie verzanden”, verzekert Bisschops.

De voorzitter vindt dat het CBR nog meer oog mag hebben voor de problemen van digitalisering. Hij wijst er op dat ouderen nog niet altijd even handig zijn met computers. ,,Het CBR heeft advertentieruimte gevraagd in ons blad, om informatie te geven. Ik denk niet dat het zo werkt.” Hij nodigt de rijbewijsverstrekker uit om bij  KBO-afdelingen op bezoek te komen en daar mensen in de praktijk wegwijs te maken in het systeem. ,,Je moet ze bij de hand nemen.”

  1. De zomeraankopen bij PSV hebben momenteel het rendement van een spaarrekening
    PREMIUM

    De zomeraanko­pen bij PSV hebben momenteel het rendement van een spaarreke­ning

    Na een peperduur trainingskamp in Qatar is PSV terug bij af. Het is waarschijnlijk een volstrekt nutteloze investering geweest in een karakterarme en aangeslagen spelersgroep, die vol twijfelgevallen zit. Een aantal spelers van dit PSV is gekocht voor prijzen waar een paard de hik van krijgt en rendeert als een spaarrekening van de Nederlandse grootbanken. Daarop wordt geld in ieder geval niet minder waard en de nieuwe PSV'ers zien hun transferwaarde na een enorm slechte fase misschien wel kelderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven