Volledig scherm
Het ontwerp van gebouw Eurostaete, naast het PSV-stadion aan de PSV-laan in Eindhoven, is goedgekeurd. Nu start de bestemmingsplanprocedure. © Interesting Vastgoed/Diederendirrix en Van Aken Architecten

93 meter hoge woontoren Eurostaete in Eindhoven geeft zicht op PSV-thuiswedstrijden

EINDHOVEN - Straks vanuit je luie stoel de voetbalwedstrijden van PSV of het concert van Guus Meeuwis volgen in het Philips Stadion? Dat kan als de bouwplannen voor Eurostaete werkelijkheid worden. Zeker de bovenste van de 430 koop- en huurwoningen die hier moeten komen, hebben dan uitzicht op het PSV-veld. 

Dat is mogelijk als de toren van 93 meter in het plan van Interesting Vastgoed uit Eindhoven en Van Deursen Vastgoed uit Rosmalen gebouwd wordt. Dat project heeft weer een belangrijke horde genomen. Het bouwplan, nu in baksteenrood, heeft de goedkeuring gekregen van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (welstand) van de gemeente Eindhoven. Nu wordt op korte termijn de bestemmingsplanprocedure gestart, zodat er volgend jaar gebouwd kan gaan worden, aldus Toon de Koning van Interesting Vastgoed. 

Het plan voor de woningen is getekend door de twee Eindhovense architectenbureaus Diederendirrix en Van Aken. Supervisor Adriaan Geuze, die het plan namens de gemeente ook al goedkeurde, verdedigde de bouw mee in de welstandscommissie. 

Volledig scherm
Het oudere ontwerp voor Eurostaete, naast het PSV-stadion in Eindhoven. Rechts zijn ook de drie blokken te zien die Spoorzone BV wil bouwen op het nu braakliggende veld bovenop de parkeergarage aan de PSV-laan. Achter de nieuwbouw de bestaand appartementencomplexen van Hartje Eindhoven aan de Frederiklaan. © Interesting Vastgoed

Voor de bouw van de toren wordt ongeveer een derde van het bestaande Eurobuilding afgebroken, aan de kant van het stadion. Daar verrijst de toren. De rest van het gebouw wordt gestript, verbreed en voorzien van een nieuwe gevel. Het kantoorpand heeft zijn naam te danken aan de Europese kampioenschappen voetbal in 2000. Maar het interactieve voetbalmuseum Euro 2000 was geen lang leven beschoren. Ziggo was de laatste die het kantoor huurde. 

Stadhuisplein

Volledig scherm
Toon de Koning uit Eindhoven een van de grondleggers van Strijp S © Fotopersburo van de Meulenhof bv

De Koning gaat er bovendien nog een klus bijdoen: hij wordt directeur van Certitudo Capital, een belegger/projectontwikkelaar uit Den Bosch. Daar gaat hij onder meer meewerken met Winy Maas als architect aan het plan om op de plek van het Stadskantoor aan het Stadhuisplein een (woon)toren van 170 meter te bouwen. In totaal komt hier een gebouw van 100.000 vierkante meter met diverse functies. ,,We willen zo snel mogelijk komen tot een bouwvergunning, in samenwerking met de gemeente”, aldus De Koning. Hij nam eerder dit jaar afscheid van Spoorzone BV van Volker Wessels waar hij mede verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Strijp-S. ,,Certitudo maakt graag gebruik van mijn ervaring als gebiedsontwikkelaar. Ik heb nog ambities en tijd, want Interesting Vastgoed is een ingespeeld team.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven