Volledig scherm
Bij de intocht in Eindhoven hing een grimmige sfeer. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Aangehouden relschoppers intocht Eindhoven weer op vrije voeten, onderzoek blijft lopen

VIDEO +PollEINDHOVEN - De zes personen die zaterdag zijn gearresteerd bij de intocht van Sinterklaas in het centrum van Eindhoven, zijn zondagavond weer allemaal op vrije voeten. Vier van de zes zijn zaterdagavond naar huis gestuurd, twee anderen worden later op de zondag in vrijheid gesteld.

Dat meldt de politie. Alle zes de raddraaiers blijven wel verdachte in het onderzoek. ,,De komende tijd gaan wij uitgebreid de tijd nemen om tal van beelden te analyseren. Wij verwachten de komende weken nieuwe aanhoudingen te verrichten.”

Volledig scherm
Bij de intocht in Eindhoven hing een grimmige sfeer. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ei en bierblikjes

Bij de Eindhovense intocht werden leden van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bekogeld met eieren en bierblikjes. Tussen deze tegendemonstranten bevonden zich een groep voetbal-hooligans. Onder hen werden dozen eieren uitgedeeld. De politie moest ingrijpen en hield zes personen aan. Er volgt strafrechtelijk onderzoek, gaf burgemeester John Jorritsma eerder aan. Er zijn volop camerabeelden beschikbaar. Minister Grapperhaus (Justitie) veroordeelde het gedrag. ,,Dit hoort niet in onze samenleving.” 

Poll

Ondanks het recht op demonstraties moeten protesten tijdens de intocht van Sinterklaas verboden worden

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
7286 stemmen

Grens overschreden

Ook Jorritsma vindt dat er een grens is overschreden. ,,Eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden.”

De intocht eindigde overigens wel feestelijk. Een halfuur na de ophef tussen de fans van Zwarte Piet en de tegenstanders, bij de Catharinakerk, was er op het 18-Septemberplein niets meer te merken. Daar werden Sint en Piet hartelijk toegezongen door honderden kinderen en ouders.

Ook zondag zijn er nog enkele intochten, bijvoorbeeld in Tilburg. Ook hier heerste een gespannen sfeer.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen