Volledig scherm
Daan van den Hurk in zijn thuishonk Pand P © FotoMeulenhof

Aangenaam klassiek op zolder met 'pianist 3.0' Daan van den Hurk in Eindhoven

EINDHOVEN - Daan van den Hurk is professioneel (film)pianist, componist en organisator van concertserie ‘Zolderkamertjesklassiek’ in Pand P, die zondag 22 oktober weer begint. In januari organiseert hij hier ook Nederlands eerste Silent Movie Festival.

In zijn platenkast staan jazzmuzikant Oscar Peterson, klassiek pianist Vladimir Horowitz en metalband Dream Theater broederlijk naast elkaar. Van eenkennigheid is Daan van den Hurk (30) niet te beschuldigen. De geboren en getogen Heezenaar is ook als pianist ongekend veelzijdig. Naast klassiek speelt hij vooral jazz. ,,Bij impro gaat het over welke noten je speelt, bij klassiek hoe je ze speelt. Die combinatie vind ik zo mooi: dat je je eigen noten bedenkt en ook nog weet hoe je ze moet spelen.”

Rock of metal speelt hij dan weer niet, al laat hij zich er wel door beïnvloeden. ,,Muziek van rockbands als Dream Theater en Gentle Giant is erg oprecht en zit vol muzikale noviteiten. Ik hoor bij hen mogelijkheden die ik nog nooit gehoord had. Een samenklank of een melodie die ik nog niet ken. Anderzijds gebruiken ze ook elementen uit de klassieke muziek. Zo gebruikt Gentle Giant geregeld fuga’s (een meerstemmige muziekvorm uit de barok -red).”

Stoer
Zijn z’n lange haren een metal-erfenis? ,,Haha, nee. Ik ben eerder aangestoken door Franz Liszt, die had lange haren, vond ik wel stoer. Tijdens het spelen zijn lange haren trouwens verschrikkelijk irritant.”

Van den Hurk (1987) groeide op in Heeze, in een muzikaal gezin. Zijn vader schreef liedjes en speelde gitaar, zijn moeder fluit. Beiden leidden het plaatselijke jongerenkoor. Op zijn zevende kreeg Daan zijn eerste pianoles, vanaf zijn dertiende ging hij op les bij Harry Hamilton in Geldrop, een “fantastische autodidactische jazzpianist.”

Van den Hurk ging naar het Lorentz in Eindhoven, maar wilde eigenlijk nog maar één ding: piano spelen en naar het conservatorium. Toen iemand hem een keer meenam, was hij helemaal om. ,,Wow, een gebouw helemaal ingericht voor muziek. Ik vond dat zo cool.”

Stomme film
Op het Utrechtse conservatorium koos hij later, op aanraden van Hamilton, de jazzrichting. ,, ‘Jongen’”, zei hij, ,,‘het wordt sowieso moeilijk om hier je geld mee te verdienen, maar als jazzpianist is het relatief gemakkelijk’.”
Na jazz volgde klassiek en componeren: vier keer (!) studeerde Van den Hurk cum laude af. Zijn afstudeerstuk was gebaseerd op een stuk van Jacob ter Veldhuis, geïnspireerd op een Tell Sell-reclame voor een afslankriem. ,,Een prachtig stuk, aangenaam om te horen, maar ook de heftigheid van die in-your-face-reclame zit er mooi in verpakt.”

Van den Hurk is ook al jaren filmpianist, dat wil zeggen: hij improviseert live-soundtracks bij oude, stomme films. Vooral bij festivals in het buitenland, zoals laatst een week lang op het Italiaanse Le Giornate del Cinema Muto. ,,Ik ben een enorme filmliefhebber. Tijdens het spelen ben ik meestal helemaal van de wereld: je wordt onderdeel van zo’n film. Dat gaat van slapstick naar western tot expressionistische horror. Vaak heb ik die film nog niet gezien, dus moet ik proberen te voorspellen wat er gaat gebeuren. Dat vereist een specifieke techniek.”

Zijn passie voor stomme film krijgt een vervolg: in januari organiseert hij in Pand P het eerste Silent Movie Film Festival van Nederland. ,,Ik word bijgestaan door de curator van het Amsterdamse Filmmuseum, speciale gast is de biograaf van Charlie Chaplin.”

Ondertussen verzorgt Van den Hurk in Pand P in Eindhoven met succes op zondagmiddagen de serie Zolderkamertjesklassiek, in het zolderkamertje van Pand P, een kleine filmzaal van het voormalige Plaza Futura. Iedere editie nodigt hij een soloartiest uit. De muziek is zowel hedendaags als klassiek, en weinig ‘piepknor’. ,,Ik wil muziek laten horen waarvan mensen nog niet weten dat ze het mooi vinden.”

Joggingbroek
Klassiek is niet moeilijk, wil Van den Hurk laten horen. Componisten die ontoegankelijke muziek maken, moeten daar volgens hem een ‘verdomd goeie reden’ voor hebben. ,,Pierre Boulez bijvoorbeeld, want die componeerde net na de Tweede Wereldoorlog.” Bij Zolderkamertjesklassiek is iedereen is welkom, zeker jongeren. Studenten krijgen dan ook korting. ,,Rond klassieke muziek hangt vaak een elitair sfeertje, waar het niet alleen om de muziek draait, maar ook om het uiterlijk. Maar mocht je zondagmorgen lekker in je joggingbroek op de bank liggen, kom dan vooral lekker in je joggingbroek.”

Zolderkamertjesklassiek, 22 oktober Pand P, 15 uur. 

Gast: contrabas Robin de Zeeuw. 

Muziek: o.a. Ravel en Rachmaninov.

Daan van den Hurk solo, o.a. 5 november Podium Klassiek, De Kazerne Eindhoven, 14 uur. 

Het eerste Silent Movie Festival vindt plaats van 12 tot en met 14 januari in Pand P. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven