Volledig scherm
Een impressie van de nieuwe fietsersbrug over de A2/N2 ten zuiden van de Anthony Fokkerweg. © Gemeente Eindhoven

Aanpak wegen bij Eindhoven Airport in zicht

EINDHOVEN - De aanpak van de wegen rond Eindhoven Airport start waarschijnlijk nog voor de bouwvak in 2018. Eerst wordt de kruising Anthony Fokkerweg met de N2/A2 aangepakt. Hier komt ook een nieuwe fietsersbrug over de snelweg.

Nu loopt het verkeer nog elke ochtend vast op het viaduct Anthony Fokkerweg over de N2/A2. De gemeente Eindhoven verwacht nog voor de zomervakantie van volgend jaar te kunnen beginnen met het verruimen van deze bottleneck. Om plaats te maken voor de auto's wordt ook een nieuwe fietsersbrug over de snelweg aangelegd. Dat is de eerste fase van de aanleg van een aantal nieuwe wegen.

Zo komt er een verbinding tussen de Anthony Fokkerweg en de A58 bij Best, onder meer over de Spottersweg. Die tweede fase moet eind volgend jaar aanbesteed worden. Fase drie, een verbinding tussen de Spottersweg, via Brainport Industries Campus, onder de A2/N2 door, naar Goederendistributiecentrum Acht komt daarna aan de beurt. De gemeente verwacht dat de wegenstructuur in 2021 klaar is. Daarna wordt dan zoals beloofd aan Oirschot de Oirschotsedijk afgesloten.

Beter bereikbaar

De drie onderdelen zijn vooral bedoeld om Eindhoven Airport beter bereikbaar te maken. Het vliegveld kan dan vanaf de A58 bij Best en vanaf de Anthony Fokkerweg benaderd worden. De kruising Anthony Fokkerweg-A2/N2 wordt verbreed, zodat die meer verkeer kan verwerken. Dat moet een einde aan de dagelijkse files maken. Om daar ruimte voor te maken is wel een extra fietsbrug nodig.

Die komt op zo'n honderd meter ten zuiden van het huidige viaduct. Fietsverkeer wordt daar voorbij het Novotel naar toe geleid met een bocht. Aan de andere kant van de snelweg kunnen fietsers kiezen: linksaf terug naar de Anthony Fokkerweg of rechtsaf door het bos richting Oirschotsedijk.

Apart bestemmingsplan 

De nieuwe brug met bijbehorende fietspaden maakt het wel nodig dat er een apart bestemmingsplan voor in procedure wordt gebracht. Dat wordt momenteel voorbereid. Het bestemmingsplan voor alle andere werkzaamheden is in juni en juli vastgesteld door de gemeenteraden van Eindhoven, Best en Oirschot. Enkele bezwaarmakers zijn echter naar de Raad van State gestapt. De gemeente Eindhoven verwacht dat de uitspraak in die kwestie in februari volgt.

Aanvankelijk zou de fietsersbrug aangelegd worden door de coöperatie Brainport Park. Dat is een samenwerkingsverband van alle eigenaren en gebruikers in het gebied. Omdat de fietsbrug nu gekoppeld wordt aan het werk bij de Anthony Fokkerweg neemt de gemeente Eindhoven de klus zelf ter hand.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven