Aanslagen op woningen in Best en Eindhoven: 'Kan me niet voorstellen dat ze vijanden hebben'

VIDEO/POLLBEST/EINDHOVEN - Opnieuw zijn inwoners van de regio dit weekeinde geconfronteerd met aanslagen. Twee zware explosies hebben bewoners van straten in Best en Eindhoven in de nacht van vrijdag op zaterdag schrik aangejaagd.

Er vallen geen gewonden, de achtergrond en het mogelijke verband zijn onduidelijk. Maar voor de zoveelste keer in korte tijd gaat het om gerichte acties in doorgaans rustige woonwijken.

Scooter

Rond drie uur 's nachts is het raak aan de Kijkduinstraat in Best. Daar zorgt een explosief dat op de eerste verdieping wordt gegooid voor een flinke klap. De ruiten van het appartement sneuvelen, brokken steen springen van het balkon. Direct erna ziet een omstander een scooter met gedoofde lichten hard wegrijden.

Een paar uur later gooit iemand een zwaar explosief door de voordeur bij een huis aan de Keldermansstraat in Eindhoven. In beide wijken worden veel buurtbewoners wakker van de klap. Maar omdat beide straten normaal heel rustig zijn, zoeken ze er niks achter. Ze denken bijvoorbeeld dat het om een botsing tussen auto's gaat, of om een kliko die omvalt. 'Ik verschiet ervan', zeggen er veel als ze volgende dag horen dat het om een explosief gaat. 'Hier gebeurt verder nooit iets.'

Geweld

De afgelopen weken is de regio al vaak opgeschrikt door geweld. Daarbij lijken daders zich niet druk te maken om risico's voor omstanders. Of om het feit dat gewone mensen getuige zijn van hun daden. Zo liet eind augustus een man 's nachts een granaat ontploffen bij shishalounge Down Town in Eindhoven, pal onder appartementen aan de Leenderweg.

Begin september was er de liquidatie van een man in de Sionstraat, voor de ogen van een 14-jarige jongen. En twee weken terug werden bewoners van de Bennekel opgeschrikt: een wijkbewoner werd neergestoken, strompelde bloedend door de wijk en overleed een paar straten verder aan zijn verwondingen.

Bomexpert

Bij het onderzoek naar de explosies vrijdagnacht heeft de politie onder meer een bomexpert en een speurhond ingezet. De politie weet intussen welke explosieven gebruikt zijn, maar zegt daar niets over. Wel wilde een woordvoerder kwijt dat de acties voor de politie nog een groot vraagteken zijn. ,,Uiteraard wordt gekeken naar een verband tussen beide zaken, maar daar is vooralsnog niets van gebleken."

De recherche heeft de bewoners van de getroffen huizen gesproken. De gemeente Eindhoven neemt nog geen maatregelen en wacht het politieonderzoek af.

Poll

Door de aanslagen op woningen in Best en Eindhoven voel ik me minder veilig in mijn huis

  • Eens (33%)
  • Oneens (67%)
1323 stemmen
Volledig scherm
Schade is groot aan woning in Best © Bert Jansen
Volledig scherm
Schade aan woning in Eindhoven na explosie © Bert Jansen

Tweede explosie

Een paar uur later was het raak in Eindhoven. Bij een woning aan de Keldermansstraat werd rond zes uur een explosief naar binnen gegooid bij de voordeur. Een zware ontploffing was ook hier in de omgeving goed te horen.

,,Toen mijn vrouw de klap hoorde dacht ze dat het een autobotsing was", zegt een van de bewoners op straat, terwijl ondertussen een agent met politiehond naar sporen zoekt. ,,Hier gebeurt verder nooit iets."

,,Ik verschiet er van. Ik hoorde de knal wel, maar ik dacht dat er een paar rotjong de kliko's omgooiden", aldus een van de overburen. ,,De mensen die er wonen ken ik niet persoonlijk. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze vijanden hebben." 

Reactie politie

,,Het is op dit moment volstrekt onduidelijk wie er achter deze actie zit", laat een woordvoerder van de politie weten. De recherche gaat met de bewoners in gesprek en onderzoekt of er bijvoorbeeld conflicten spelen die hiermee te maken kunnen hebben.

,,Uiteraard wordt gekeken naar een verband tussen beide zaken, maar daar is vooralsnog niets van gebleken", benadrukt de woordvoerder.

Volledig scherm
Explosie bij woning in Best © Sander van Gils Persburo Sander van Gils

In samenwerking met indebuurt Eindhoven