Aansluiting van betonplaten en temperatuur oorzaak instorting parkeergarage Eindhoven Airport

TWITTERVERSLAG TERUGLEZEN & VIDEO'SEINDHOVEN - De betonplaten in de parkeergarage van Eindhoven Airport sloten niet goed op elkaar aan. In combinatie met de hoge temperatuur op 27 mei bezweek de constructie. Dat is de belangrijkste conclusie in het rapport dat maandagochtend wordt gepresenteerd over het gedeeltelijk instorten van het in aanbouw zijnde gebouw op de luchthaven.

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Het aansluitvlak van de betonplaten voldeed niet aan de in Nederland geldende regels. Het onderzoek werd uitgevoerd door TNO, in opdracht van Eindhoven Airport, en Adviesbureau Hageman, ingeschakeld door verantwoordelijk bouwbedrijf BAM.

Tekst gaat verder onder de video

Bekijk een animatie van BAM van het instorten van de parkeergarage:

TU/e

De Technische Universiteit Eindhoven speelde een belangrijke rol in het onderzoek van adviesbureau Hageman. Bij de TU/e is de in de parkeergarage gebruikte vloer nagemaakt bij het Structures Laboratory Eindhoven. Zeven keer is het bezwijken van de parkeergarage daar nagebootst. 

Wat ook een grote rol speelde bij de stevigheid van de aansluitdelen van het beton is de in de parkeergarage gebruikte betonsoort. Het gaat om zogenaamd zelfverdichtend beton, een extreem vloeibare betonspecie. Dat beton was niet in staat om de belasting van de constructie op te vangen.

Sloop

Wat er met het gebouw gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Er is nog geen besluit genomen over de sloop van het pand. Ook is er volgens luchthaven-directeur Joost Meijs nog geen schuldige aan te wijzen.

De temperatuur liep die dag in mei op tot ruim 33 graden in Eindhoven, blijkt uit gegevens van het KNMI. Op het dek was de temperatuur door de brandende zon echter nog veel hoger: 60 graden.

De parkeergarage moest de oude parkeerplaats voor de terminal vervangen. Op de tweede, derde en vierde verdieping was plek voor 800 auto’s, het eerste deel zou al afgelopen juli opengaan. Bouwbedrijf BAM is verantwoordelijk voor het project. 

Uitzonderlijk

Jaap Hazeleger, directeur BAM Bouw en Techniek: ‘Een gebeurtenis als deze is gelukkig zeer uitzonderlijk en er is ons alles aan gelegen om dit ook zo te houden. We zijn heel dankbaar dat zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Met de onderzoeksresultaten in de hand zullen we met Eindhoven Airport om tafel gaan om de meest geëigende vervolgstappen te bepalen.’

Alle rapporten rondom Eindhoven airport

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
Ingestorte deel parkeergarage van Eindhoven Airport
Volledig scherm
Ingestorte deel parkeergarage van Eindhoven Airport © Ronald Otter
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven