Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal Eindhovenaren in bijstand blijft stijgen

EINDHOVEN - Het aantal Eindhovenaren dat een bijstandsuitkering nodig heeft blijft stijgen, ondanks de aantrekkende economie. Per 1 januari 2016 kregen 6.502 inwoners een zogeheten participatieuitkering, per 1 januari 2017 zijn dat er 7.075.

De aanhoudend negatieve cijfers leiden tot zorg bij de raadsfractie van de PvdA-fractie. Raadslid Hafid Bouteibi vraagt zich af of de medewerkers van WIJeindhoven, sinds begin vorig jaar verantwoordelijk voor de eerste intake van werklozen, niet een te eenzijdige zorg/welzijnsachtergrond hebben. Ook geeft hij aan dat het Werkleerbedrijf, waar werklozen verplichte trajecten moeten volgen, een slecht imago heeft en dat hier iets aan moet gebeuren. Op verzoek van Bouteibi is de laatste kwartaalrapportage arbeidsmarkt geagendeerd voor de raadsbijeenkomst van dinsdagavond.

Het aantal mensen met een WW-uitkering daalde wel, van 6.167 een jaar geleden tot 5.500 nu. Deze daling betekent niet dat er navenant veel mensen betaald werk hebben gevonden, een deel van de groep is 'doorgeschoven' naar de bijstand.
De sterkste daling van het aantal WW'ers deed zich voor in de bouw. Maar door faillissementen van enkele grote winkelketens (V&D in december 2015) deden vanuit het grootwinkelbedrijf juist veel meer mensen een beroep op WW.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven