Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

Interactieve graphicREGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Tussen 2010 en 2015 nam het aantal wanbetalers voor de zorgverzekering nog elk jaar toe, maar sinds twee jaar is sprake van een daling. Eind 2016 stond de teller op iets minder dan 250.000 mensen die langer dan zes maanden hun zorgpremie niet betaald hadden en daarom in de zogenaamde wanbetalersregeling terechtkwamen. Dat zijn er bijna 49.000 minder dan het 'hoogtepunt' eind 2014.

In de regio Zuidoost-Brabant laten vooral Bladel, Waalre en Son en Breugel een forse daling in het aantal wanbetalers zien. Ook in Eindhoven, Deurne en Best nam het aantal af. 

Versoepeling

De daling betekent waarschijnlijk niet dat mensen beter in staat zijn hun zorgverzekering te betalen, maar wordt vooral veroorzaakt door een op 1 juli vorig jaar ingestelde wet. Die Wet verbetering wanbetalersmaatregelen betekent een versoepeling van de regels voor mensen die langere tijd hun zorgpremie niet ophoesten. Zo kunnen zorgverzekeraars een betalingsregeling treffen met de verzekerde, waarna zij worden afgemeld als wanbetaler. Daardoor hoeven ze niet het verhoogde tarief te betalen en wordt dat bedrag ook niet ingehouden op hun inkomsten. Voor mensen in de wanbetalersregeling geldt dit wel. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven