Volledig scherm
Minister Grapperhaus op werkbezoek in Eindhoven © Archieffoto Van de Meulenhof

Aarzeling Eindhoven bij proef legale wiet

EINDHOVEN - Het Eindhovense gemeentebestuur is blij dat er eindelijk duidelijkheid is over hoe de proef met het legaal telen van wiet eruitziet. Maar of Eindhoven zich ook zal aanmelden voor deelname van de stad aan die proef valt nog te bezien. Het college van B en W gaat zich nader beraden over de exacte inhoud daarvan en de daaraan verbonden voorwaarden.

Daarbij wordt expliciet gekeken naar de ruimte om te experimenteren, zo laat een woordvoerder van de Eindhovense burgemeester Jorritsma weten. Dat die ruimte aanvankelijk nagenoeg leek te ontbreken was voor Jorritsma onlangs aanleiding zijn grote reserves uit te spreken over de proef met het legaal kweken van wiet van de beide ministers Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en justitieminister Ferdinand Grapperhaus (CDA). 

,,Ook laten we meewegen welke financiële gevolgen deelname aan het wietexperiment heeft”, voegt de woordvoerder daar nog aan toe. ,,We willen geen deelname aan een experiment dat een onevenredig beslag legt op onze schaarse financiële middelen”, aldus de zegsman. Er komt ook overleg over met de Eindhovense coffeeshops. 

De Eindhovense gemeenteraad heeft er in het verleden sterk bij het college van B en W op aangedrongen mee te doen aan proeven met legale wietkwekerij. Het is ook de Eindhovense raad een doorn in het oog dat de verkoop van wiet onder voorwaarden wordt toegestaan, maar dat de inkoop van wiet strafbaar is. Proeven met legale kweek moeten een einde maken aan die criminele ondoorzichtige situatie, is de verwachting. 

Het experiment van Bruins en Grapperhaus gaat pas medio 2021 van start en duurt minimaal vier jaar. Er komen dan in zes gemeenten tien ‘staatstelers’ van wiet. Gemeenten en coffeeshops kunnen zich daar vanaf 23 april voor aanmelden.  

De ministers hebben de Tweede Kamer verder laten weten dat zij zich niet gaan bemoeien met de sterkte van de staatswiet die straks onder toezicht door die tien coffeeshops zal worden gekweekt. Ook komt er een korte overgangsperiode, waarin er zowel legale als illegale wiet verkocht mag worden in die coffeeshops. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven