Volledig scherm
De gedenkplek voor Oscar Pudelko bij café Van Gogh in Nuenen. © Bert Jansen

Acht jaar cel voor doodslag met barkruk in café in Nuenen, waarbij Oscar Pudelko (60) omkwam

NUENEN/DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft Bart R. (26) veroordeeld tot acht  jaar cel omdat hij vorig jaar in café Van Gogh in Nuenen Oscar Pudelko (60) met een barkruk doodsloeg.

De rechtbank spreekt van een brute onomkeerbare daad waarmee R. de familie van Pudelko enorm leed heeft toegebracht. ,,Wie een dergelijk onherstelbaar misdrijf begaat, moet rekening houden met een lange gevangenisstraf", stelt de rechtbank.

De officier van justitie had negen jaar cel geëist. De rechtbank komt tot een iets lagere straf omdat Nuenenaar R. geen strafblad heeft en destijds zelf 112 belde. Dat deed hij overigens pas na thuiskomst. Ook telt voor de rechter mee dat R. heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de gebeurtenissen van 7 december 2018. 

Die dag sloeg R. het slachtoffer met de zitting van een zware eikenhouten barkruk op het hoofd. Dat gebeurde in een caféruzie. R. heeft steeds gezegd dat hij zich niks van de gebeurtenissen kan herinneren. Hij had gedronken.

De rechtbank heeft geen reden om aan te nemen dat R. geheugenverlies veinst. De alcohol kan een rol gespeeld hebben. Maar dat hij dronken was, is zijn eigen schuld.

De rechtbank denkt niet dat er sprake was van zelfverdediging of noodweer. Niemand in het café heeft gezien dat Pudelko R. wilde aanvallen. Het was juist andersom.

Noot van de redactie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat R. direct na zijn daad hulp had verleend aan het slachtoffer. Dat was niet het geval.

Volledig scherm
© Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven